Парламентът се събра на извънредно пленарно заседание, за да обсъди

...
Парламентът се събра на извънредно пленарно заседание, за да обсъди
Коментари Харесай

Парламентът подхваща отново извънредния закон

Парламентът се събра на изключително пленарно съвещание , с цел да разиска ветото, което президентът Румен Радев наложи през вчерашния ден върху някои разпореждания на новия закон за изключителното състояние, засягащи наказванията за разпространяване на погрешна информация в изискванията на зараза, както и тези, ориентирани против спекулата.

Тази заран ветото беше разисквано и подкрепено за рекордните 15 минути от парламентарната правна комисия тази заран. Членовете й се оправиха толкоз бързо, защото на процедура против ветото нямаше никаква опозиция . Зад него застанаха всички политически сили, в това число ГЕРБ. Още предния ден министър председателят Бойко Борисов, въпреки и ядосан на Радев поради рецензиите му към ръководещите, даде да се разбере, че партията ще одобри забележките на президента, единствено и единствено да бъде прегласуван законът оптимално бързо и да влезе в действие.

Всъщност депутатите щяха да приключат даже и по-бързо , в случай че не се бяха изпокарали кой е виновен, че законът би трябвало да се преглежда наново. От Българска социалистическа партия се озоваха в деликатна обстановка, защото разпоредбата срещу спекулата, която Радев върна, беше тяхно предложение. „ Оставаме изрично на позицията, че не би трябвало да се позволява някой да натрупа лесни пари на гърба на хорското страдалчество. Скоро ще внесем прецизирани текстове по този въпрос ”, сподели соцдепутатът Крум Зарков.

От ГЕРБ обаче се почувстваха длъжни да се обяснят защо са подкрепили това предложение на социалистите в пленарната зала, което другояче отхвърлиха в правната комисия с претекста, че е неясно и непрецизно. „ Идеята беше да покажем на българските жители, че в този сложен миг би трябвало да има консенсус сред политическите сили... Българските жители би трябвало да чуят кой направи това предложение и кой го защитаваше ”, оправда партията си депутатът Красимир Ципов, отклонявайки отговорността към Българска социалистическа партия. „ Моля господин Ципов да не ни връща към метода по който беше признат законът, тъй като и аз мога да опиша доста неща ”, заплашително реагира Крум Зарков.

Ципов подсети, че работодателските организации са се оплакали от законодателното решение за надзор върху цените , вследствие на което премиерът Бойко Борисов е отдръпнал поддръжката на ГЕРБ от наредбата, до момента в който се одобри по-прецизна. „ Такава сега ние не считаме, че може да бъде направена. Законът за отбрана на потребителите планува други механизми, които да предотвратят отрицателни последствия от определянето на цени на артикули, изключително на такива от първа нужда ”, изясни депутатът.

Управляващите се отхвърлиха и от наказванията за погрешна информация , които провокираха опасения за свободата на словото. Ципов обаче съобщи, че и в този момент имало сходни формулировки в Наказателния кодекс – в текстове, засягащи разпространението на погрешни данни при търговията с финансови принадлежности, както и за разгласяването на погрешна информация за положението на околната среда. И добави:  " За това какво значи погрешна информация за разпространяването на заразна болест, мисля че всеки може да си направи своите заключения. "

В 13 часа се чака изключително пленарно съвещание на Народното събрание, на което също да бъде разгледано ветото на президента.

 

ЕДИН МИНИСТЪР съдебна експертиза ОПРАВДАВА

Междувременно министърът на правораздаването Данаил Кирилов призна тази заран, че е било неточност депутатите на ГЕРБ да гласоподават безумните оферти на Българска социалистическа партия за надзор върху цените. Но още веднъж се опита да замаже гафа - ръководещите подкрепили концепцията за таван на цените, " с цел да преодолеем обвиняването, че надали не пазиме спекулата и не подхващаме съответни ограничения ". Текстът гласи, че стопанските субекти са длъжни " да дават на популацията предлаганите от тях артикули и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени ", на които са предложили същите артикули през последните три месеца преди настъпването на изключителното състояние ".

" Не може да твърдим дали е вярно или не, откакто не е приложено. Но не е вярно да се образуват цени и да се поставя таван на цените. Това е различен тип стопанска система. Ако в изключителното състояние съхраним устоите на пазарната стопанска система, това би било прелестно ", изясни Кирилов, като сподели, че поема вината за гласуването на нелепия и неосъществим за използване текст. Той призна, че не е водил диалози за способите за битката със спекулата с финансовия министър Владислав Горанов. Самият Горанов не скри, че е неприятно изненадан от държанието на ГЕРБ в пленарната зала и поддръжката за " мярката ", стартирана от социалистите. Той допусна, че това е станало по някакви " ирационални аргументи " - за запазване на кворума.

 

МОТИВИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА В ДЕТАЙЛИ

- Първата атакувана норма е смяната в Наказателния кодекс, съгласно която предаването на погрешна информация за разпространяването на заразна болест ще се санкционира със затвор . " Този текст директно визира свободата на изложение и на разпространяване на информация, което постанова някои разяснения от становище на интернационалните стандарти по правата на индивида в изискванията на изключително състояние ", показва в претекстовете си президентът. Според него текстът „ погрешна информация за разпространяването на заразна болест “ е общ и неразбираемо дефиниран. Липсва съответен аршин за установяване на една информация като „ погрешна “. Не се държи сметка, че същността и особеностите на ковид и неговото разпространяване към момента са предмет на научна полемика ", написа Радев. Според него тази норма ще има вцепеняващ резултат и се отварят необятно вратите за заплашване и тормоз от страна на органите на властта.

- Президентът нападна и текста против спекулата с цените, препоръчан от Българска социалистическа партия, или по-точно смяната в закона за отбрана на потребителите, с която се цели „ право на отбрана от голословно високи цени по време на изключително състояние и бедствия “. Според Радев не е ясно кои цени са голословно високи и за кои артикули се отнася, което допуска индивидуалност на преценката на контролните органи и основава предпоставки за административен произвол. Президентът счита, че с промените не се вкарва предел, а се планува фиксиране на всички цени в стопанската система. " Това е несъразмерно по отношение на задачите на закона за отбягване на голословно високи цени. Невъзможността цените да реагират на измененията в интернационалните пазари, разноските за произвеждане и сезонните фактори може да доведат до недостиг на редица артикули. Създава се риск артикули, които са поскъпнали на интернационалните пазари, в това число животоспасяващи лекарства, изобщо да не се внасят в България, в случай че закрепените цени тук са по-ниски от разноските за импорт. Това ще ограничи достъпа на семействата до редица артикули от първа нужда, които не се създават в България ", счита Радев.

- Президентът реши и като незадоволително съответни и наредбите за пълномощията на армията , въпреки да изрази единодушие, че военните би трябвало да се включват при рецесии. Радев изиска и по-сериозни ограничения за най-уязвимите. Повече за причините му може да прочетете тук.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР