Парламентът се събра извънредно във вторник (21 август) с цел

...
Парламентът се събра извънредно във вторник (21 август) с цел
Коментари Харесай

Агайн си отиде, ужилените от Олимпик ще почакат

Парламентът се събра изключително във вторник (21 август) за да се стигне до общо решение за разрешаване на рецесиите с банкрутиралия кипърски осигурител "Олимпик " и сринатия в продължение на 10 дни Търговски указател. По остаряла традиция обаче решение бе открито единствено за кадрови промени, а хората, които всекидневно губят пари поради двата проблема останаха в режим на изчакване.

Отстраниха Ралица Агайн

По-конкретно, систематичните политически сили съумяха да реализират единодушие единствено за отстраняването на Ралица Агайн от поста заместник-председател на Комисията за финансов контрол, макар че значително парламентаристи изрекоха позиции, че регулаторът е извършил своите пълномощия след банкрута на "Олимпик ". Със 138 гласа "за ", 3 срещу и трима "въздържали се ", депутатите прекратиха пълномощията на Агайн, чиято оставка беше поискана от държавното управление ден по-рано.

Отделно, Народното събрание одобри предложение на ГЕРБ, което планува вицепремиерът Екатерина Захариева, взаимно с КФН, да предприеме дейности за помощ на засегнатите от "Олимпик ". Промени в Застрахователния кодекс няма да се вършат, което значи, че въпросът ще се реши по отношение на кипърското законодателство. Освен това, ръководещата партия задължи КФН да показа доклад за активността си по проблема "Олимпик " и настоящи данни за постъпленията в Гаранционния фонд. Тези доклади следва да бъдат показани пред депутатите на 7 септември.

В свое проектопредложение Българска социалистическа партия настояха за нарочни промени в застрахователния закон, посредством които да бъдат написани механизмите за заплащането на компенсации на "ужилените " от "Олимпик ". Припокриване с плана на ГЕРБ имаше във връзка с докладите на КФН. Но в последна сметка предлагането на Българска социалистическа партия бе отхвърлено.

В своя отчет Ралица Агайн изясни, че може Кипърският гаранционен фонд да обезпечи компенсациите на клиентите на банкрутиралия осигурител "Олимпик ". Потърпевшите ще подават искове към български гаранционен фонд, който ще изплаща парите на крайния клиент и след това ще има отговорността да претендира за средствата от кипърската институция.

Премиерът Бойко Борисов взе отношение по проблема, като от парламентарната естрада прикани да се образува работна група, която да работи за обезщетяването на ужилените от "Олимпик ". "Нека специалистите работят пет-шест дни, в случай че би трябвало ще се съберем в събота, в неделя. Но през днешния ден такова решение не може да бъде взето ", акцентира водачът на ГЕРБ.

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти " Волен Сидеров уточни, че "момента законът не ни разрешава да помогнем на потребителите. Той се съгласи, че нужна експертна група, която да приготви промени.

Така на процедура се оказа, че засегнатите от банкрута на "Олимпик " ще чакат.

Социалистите желаят още оставки

На ексклузивен брифинг социалистите желаеха оставката на цялото управление на Комисията за финансов контрол. От началото на предходната седмица те непрекъснато упорстват и за отстраняването на правосъдния министър Цецка Цачева поради срутва на Търговския указател. Председателката на левицата Корнелия Нинова пък съобщи, че проблемите в страната ще се решат единствено посредством оставка на цялото държавно управление. Нинова акцентира, че държавното управление не извършва програмата си, излъгало е гласоподавателите и е сринало институциите и държавността. Така тя изясни и рецесията с Търговския указател.

Премиерът Бойко Борисов отвърна на тези претенции с думите: "Няма да угаждаме на Българска социалистическа партия и на всеки шест месеца да вършим предварителни избори. " Според него за рецесията с "Олимпик " виновност не носи цялата комисия, а заместник-председателят, отговарящ за надзора. Той съпостави този случай с банкрута на КТБ, акцентирайки, че тогава отговорност е поел единствено зам.-председателя със съответния сектор.

Ако имаме шанс

До края на седмица, в случай че сме късметлии, може да имаме изцяло работещ Търговски указател. Това стана ясно от чуването на Борисов, което се организира 10 дни след срутва на системата. От държавната организация "Електронно ръководство " дали увещание на премиера, че рецесията е преодоляна, а досега е възобновена базата данни до 17 юли 2018 година. До 31 август административните органи би трябвало да изготвят създадените от тях процедури за основаване на аварийни копия на държавните регистри. В момента се работи и за основаване на държавно вместилище за аварийни копия от данните от сериозните регистри. Борисов добави, че до 3 септември би трябвало да се извърши и разбор на преносния потенциал и да се приготви проект за застраховане на данните.

Вадим "Лирекс " от дебата

Вторият ГЕРБ Цветан Цветанов попита партийния си началник дали не става дума за тенденциозен бойкот от страна компанията "Лирекс ", която поддържа регистъра. "Нека не тръгваме в тази посока. В Съединени американски щати към този момент 2 години се занимават единствено с това по какъв начин посредством хакерска атака има замяна на избори. А това е страна, за която мисля, че няма подозрение, че службите са на извънредно равнище. Дори страни с най-­напредналите демокрации като Холандия се отхвърлиха от електронното гласоподаване ", съобщи Борисов и прикани съпартийците си да не повдигат тази тематика повече.

"През последните няколко дни, а и това което следва през идващите ­е, че чакаме от компания "Лирекс " и нейните специалисти, които работят непрекъснато, да оправят регистъра. Но в случай че си вдигнат шапката напряко ще ни срутен. А ние имаме виновност от организацията, на която това ѝ е била работата. И най-­неприятното е, че парите са дадени, новите дискове са дадени и се случи това нещо, тъй че дано не вкарваме дебата там ", сподели още министър-председателят.

Правосъдният министър Цецка Цачева регистрира, че в отчет от 2017 година е показал 6 ИТ- казуса при Търговския указател. По тази причина министерството е подписало контракт за 3.6 млн. лева за съоръжение. "Но по какъв начин е употребявано то, би трябвало да питаме съответните експерти ", сподели Цачева.

Въпросите дали Търговският указател в реалност ще проработи към края на седмицата, какви са вредите за бизнеса и жителите, наподобява също скоро няма да получат безапелационен отговор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР