Парламентът се разбърза с приемането на актуализация на бюджетите на

...
Парламентът се разбърза с приемането на актуализация на бюджетите на
Коментари Харесай

Народното събрание се забърза с приемането на актуализацията на бюджета

Парламентът се разбърза с приемането на актуализация на бюджетите на публичното обезпечаване, здравната каса и на страната. Днес и в понеделник ще заседава бюджетната комисия, с цел да одобри текстовете на второ четене. Целта е трите законопроекта да бъдат обнародвани в Държавен вестник този месец, с цел да влязат в действие от 1 юли.

За забързване на работата приканиха през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер в държавното управление " Петков " в оставка Корнелия Нинова и водачът на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов. " Ако до петък не се одобри бюджетът на Държавното публично обезпечаване, през юли няма да има нарастване на пенсиите ", написа Нинова във " Facebook ". " Още на следващия ден в случай че ги внесат, според парламентарните процедури, комисии... първо съвещание, събота, неделя, понеделник, вторник... и приемете бюджета ", прикани и Борисов представителите на парламентарната група на ГЕРБ.

Причина за забързването е, че в случай че законът не влезе в действие на 1 юли, националният застрахователен институт ще има компликации с преизчисляването на всички пенсии и физическото им погашение до 7 юли, когато пенсионерите чакат да ги получат. Това значи, че най-малко измененията в Закона за държавното публично обезпечаване би трябвало да са обнародвани най-късно на 27 юни.

С обновения бюджет на Държавното публично обезпечаване се оферират промени в параметрите на пенсиите в две стъпки - от 1 юли 2022 година и от 1 октомври 2022 година От 1 юли се планува всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, да се осъвременят с 10 на 100, а ковид-добавката в размер на 60 лева да стане част от пенсията. Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усилва от 370 лева на 467 лева (увеличение от 26.2 на сто).

В плана на кабинета на бюджета за здраве е заложен растеж на здравноосигурителните доходи от 111.8 млн. лева от прехвърляния за здравното обезпечаване. Заложени за 6 месеца са 118.5 млн. лева за погашение на спомагателни трудови хонорари на личния състав на изпълнителите на болнична здравна помощ за периода на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура.

В държавните оферти за промени в Закона за държавния бюджет са планувани антикризисни ограничения за 2.1 милиарда лева, 0% Данък добавена стойност върху хляба, понижение на ставката от 20% на 9% върху газа и парното, понижаване на акциза върху тока и газа.

Сред предложенията, постъпили в бюджетната комисия сред първото и второто четене са понижен ДДс за олиото и зеленчуците, нулев налог и за брашното, опазване на ковид-добавките отвън сумата за пенсията и други.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР