Парламентът прие решение за възлагане на Министерския съвет да осигури

...
Парламентът прие решение за възлагане на Министерския съвет да осигури
Коментари Харесай

Парламентът възложи на кабинета да търси неруско ядрено гориво

Парламентът одобри решение за възлагане на Министерския съвет да обезпечи условия за лицензиране на неруско нуклеарно гориво, заяви Българска национална телевизия.

 

Ще търсим опция на съветското нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " до 2024 година, взеха решение депутатите по предложение на ГЕРБ-СДС с гласовете на ГЕРБ-СДС, Политическа партия, Движение за права и свободи, " Български напредък " и " Демократична България ". " Възраждане " и Българска социалистическа партия бяха срещу.

От “Продължаваме смяната ” и Българска социалистическа партия предизвестиха, че има заплаха през 2024 година да няма нуклеарно гориво за 5 блок на АЕЦ Козлодуй. Социалистите акцентираха още, че не съществуват ограничавания от Европейски Съюз във връзка с нуклеарното гориво и не схващат за какво България желае да наложи такива ограничавания за съветско нуклеарно гориво.

" Гласувахме през вчерашния ден обезщетенията за небитовите консуматори за електрическа сила. Бъдещето на Блок 5 на АЕЦ Козлодуй и вероятността за липса на нуклеарно гориво за Блок 5 поради войната в Украйна е налице. Диверсификацията би трябвало да е сигурен развой ", съобщи Владимир Табутов от " Продължаваме промяната ".

" След безобразията, които се случиха в газовите доставки очевидно сме напът да създадем същото безсрамие и при нуклеарното гориво. Надявах се да приказваме за 7-и блок на АЕЦ Козлодуй или Белене. Нека не слагаме под риск и нуклеарната ни централа. След месец март 2024 година няма да имаме гориво за 5-и блок на АЕЦ Козлодуй. По отношение на нуклеарното гориво от Русия няма никакви ограничавания, нито от Европейски Съюз, нито от Съединени американски щати. Не виждам за какво ние да вкарваме такава спънка. Да не се окаже, че няма от кое място ние да вземем нуклеарно гориво. Надявам се да разясняваме 7 блок на Козлодуй, Белене. Моля ви - това е в компетенцията единствено на самостоятелния регулаторен орган - Комисията по нуклеарно контролиране, да не се намесваме и да не подлагаме на риск живота на хората ", сподели Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

От ГЕРБ обявиха, че с решението си Народното събрание споделя на държавното управление да обезпечи активността на Агенцията за нуклеарно контролиране, което значи да им усили парите. Делян Добрев изясни, че задачата е след 2024 година да имаме опция за друго гориво, тъй като към този миг ние и да желаеме може да не можем да купуваме съветското.

" Казвате, че този развой бил просрочен, ми вие носите отговорност за ръководството на страната през последните две години. Ние не се намесваме в решението на комисията за лицензиране или нелицензирани на едно или друго гориво. Ние споделяме на държавното управление да обезпечи активността на организацията за нуклеарно контролиране. Това значи - да им усили парите. Целта е след 2024г. да имаме опция за друго гориво, тъй като към този миг ние и да желаеме няма да можем да купуваме съветското. Целта е да подсигуряваме, че през 2024г. ще имаме работеща АЕЦ ", сподели Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

" Диверсификацията на свежо нуклеарно гориво е значим детайл от развиването на нуклеарната енергетика. Това значи, че ще имаме сигурност и конкурентни цени. На първо място стои сигурността - наложително като изискване обещано нуклеарно гориво да взе участие в търг, е то да бъде лицензирано. Тук никой не е опитвал да въздейства на организацията за нуклеарно контролиране. Искаме да подпомогнем организацията посредством държавното управление като то им обезпечи средства и логистична помощ. За да сме сигурни в безвредната работа на различното нуклеарно гориво, осигурихме сключване на контракт сред Уестинг Хаус и съветската компания. Целта на това решение е да форсира процеса на диверсификация тъй че първата доставка на различно нуклеарно гориво да е през април 2024г. ", сподели Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ.

Движение за права и свободи се оповестиха за диверсификация. Според Рамадан Аталай Народното събрание би трябвало да направи по този начин, че това, което ще се употребява като нуклеарно гориво, да се лицензира и да е безвредно.

" Решението през днешния ден е за да създадем по този начин, че потреблението на нуклеарното гориво да бъде най-безопасно. Трябва да създадем по този начин, че това, което ще се употребява като нуклеарно гориво, да пожелаеме да се лицензира - гориво, което да е безвредно. Да не забравяме, преди няколко месеца някогашният министър председател кацна с вертолет на площадката с готовност да подпише контракт за гориво. Ние го приехме като напън върху нуклеарната централа ", съобщи Аталай.

От " Възраждане " запитаха къде ще се съхранява отработеното нуклеарно гориво при съществуване на различен снабдител и значи ли това, че би трябвало да влагаме в уреди за отработено гориво.

" Ние не сме срещу диверсификацията, само че това да не става за сметка на сигурността на хората. Намесваме се в работата на организацията за нуклеарно контролиране. " Възраждане " няма да поддържа този план на решение ", съобщи Стоян Таслаков от ПГ на " Възраждане ".

От " Български напредък " разясниха, че би трябвало бързо да се лицензира горивото.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР