Парламентът прие процедурните правила за избор на нов омбудсман. Общественият

...
Парламентът прие процедурните правила за избор на нов омбудсман. Общественият
Коментари Харесай

Депутатите ще номинират кандидатите за омбудсман в следващите 7 дни


Парламентът одобри процедурните правила за избор на нов омбудсман. Общественият бранител се избира точно от Народното събрание за период от 5 години и може да бъде преизбиран на същата служба единствено за още един мандат.

Предложения за претенденти могат да се внасят в идващите 7 дни от депутати и парламентарни групи. Номинации може да има и от юридически лица с нестопанска цел в социална изгода, като техните оферти ще се внасят посредством народните представители.

Към предложенията би трябвало да има и претекстове, с които да се аргументират високите морални качества на претендента и опита му в областта на правата на индивида.

Изслушването на позволените претенденти се организира в намерено съвещание на Комисията по вероизповеданията и правата на индивида, което се излъчва в действително време на интернет страницата на Народното събрание.

По време на избора на омбудсман от Народното събрание се организират разисквания. Гласуването е очевидно посредством компютризираната система за гласоподаване. Ако има няколко претенденти за омбудсман, гласуването се прави по азбучен ред на личните имена на претендентите.

За определен се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко претенденти са получили повече от половината от гласовете, определен е този, получил най-вече гласове „ за “.

В момента омбудсман е Диана Ковачева, която довършва мандата на Мая Манолова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР