Парламентът прие окончателно промените в Закона за мерките срещу изпирането

...
Парламентът прие окончателно промените в Закона за мерките срещу изпирането
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Парламентът одобри дефинитивно измененията в Закона за ограниченията против изпирането на пари, чийто вносител е Министерският съвет. С промените се вкарват спомагателни ограничения като част от уговорките на България след присъединението към Валутния механизъм (ERM II).  Предвижда се основаване на обществен електронен указател към министъра на правораздаването, в който наложително ще се вписват лицата, които по занимание правят дружествено ръководство – да вземем за пример юристи, счетоводители, данъчни съветници, написа.

Отхвърлени бяха предложенията на ПП-ДБ да отпадне опцията за документално подаване на заявление за регистриране или за смяна при вписани условия в регистъра, както и да не се дължи такса.

Резерви към тези хрумвания изрази и заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев. Според него „ неналичието на опцията за документално подаване ще ограничи достъпа до електронния указател на всички лица, които не разполагат с електронен автограф, или нямат опция да подават по електронен път “.

„ Ограничаването на достъпа постоянно води до ограничение на права. Дейностите по реализирането и действието на планувания указател изискват обезпечаването на човешки и финансови запаси “, сподели Дечев.

От „ Възраждане “ се притесняват от разширението на кръга на задължените субекти по този закон и към опцията юристите да не могат да опазят тайната на своя клиент. Цвета Рангелова разяснява „ Това, уважаеми сътрудници, е голям проблем, изключително когато става дума за гарантиране права на клиента на юриста в хода на един провесен развой, тогава, когато доверителят доверява поверителната информация на своя повереник и той ще бъде изправен пред хипотезата да отбрани неговите права и съществени ползи, по този начин, както го задължава смисъла на специалността, която той упражнява, или да доносничи на съответните държавни служби “.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР