Парламентът прие окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени

...
Парламентът прие окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени
Коментари Харесай

Поправката „Пеевски” в Закона за банковата несъстоятелност мина и на второ четене

Парламентът одобри дефинитивно измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, импортирани от Делян Пеевски и Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Текстовете са свързани с КТБ и т.нар „ вторично разграбване” на нейните активи.

Промените плануват всяко прекачване на дялове от търговски сдружения осъществено от дебитор на банката след слагането й под специфичен контрол да бъдат оповестени за недействителни. Ако заемите са били платени в пари,а не посредством обезпечения ще се смятат за действителни.

Синдиците или фондът за гарантиране на вземанията могат в 5-годишен период от разкриване на производството по неплатежоспособност на банката да предявят искове пред съда за оповестяване на тези прехвърляния за недействителни. Законът ще се ползва и за откритите сега производства по неплатежоспособност.

Законовите промени провокираха разкол в опозицията. Българска социалистическа партия е срещу текстовете, тъй като вкарват правила със задна дата – белег на изключително законодателство. „ Мотивите, които ни се оферират от вносителите, са още веднъж да се трансферират проблемите от болната на хубавичко глава”, уточни националният представител Тодор Байчев.

Движение за права и свободи, а и ръководещите от ГЕРБ ги отвърнаха с изказванието, че левицата употребява причините на някогашния притежател на КТБ Цветан Василев. „ Не знам от какви персонални ползи през вчерашния ден и през днешния ден толкоз гневно защитавате едни и същи тези, като са на един апаш, който се крие в Белград”, съобщи Хамид Хамид от придвижването.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР