Парламентът прие нискоалкохолните напитки като вино и бира, спортните дейности,

...
Парламентът прие нискоалкохолните напитки като вино и бира, спортните дейности,
Коментари Харесай

Окончателно – 9% ДДС за виното и бирата

Парламентът одобри нискоалкохолните питиета като вино и бира, спортните действия, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със инцидентен транспорт да бъдат облагани с Данък добавена стойност ставка в размер на 9%.

" За " предлагането гласоподаваха 100 национални представителя, " срещу " – 12 депутатита само от Българска социалистическа партия  и " въздържали се " - 5, с което то бе признато.

Предложението беше признато оконателно на второ четене. Мярката ще влезе в действие от 1 август. Целта й е да поддържа туристическия отрасъл, който бе един от най-силно засегнатите по време на епидемията и изключителното състояние.

„ Сега към този момент и с бирата и виното ще приключим този жест в помощ на бизнеса. Разширяваме ограниченията и с предлагането за понижаване на ДДС-то за всевъзможен тип спортни действия, което е доста сериозна мярка по повод освен на подпомагането на занимаващите се и осигуряващите спортни услуги, само че и като цяло крачка в посока подсилване, стабилизиране на здравето на нацията против обездвижването и други пороци ”, съобщи Валери Симеонов.

„ Ще приканя сътрудниците от ГЕРБ да не трансформират решението си отпреди 1 месец, когато в бюджетна комисия и тук ние отхвърлихме това екзотично предложение. Те в този момент безработните българи всички отиват на „ Златни пясъци ” и на първокласните курорти, а тези, които са уволнени преди 3-4 месеца, гасят тъгата с доста вино и бира ”, иронично разяснява Румен Гечев.

„ Уважаеми господин Гечев, за мен постоянно сте бил един брилянтен образец за операция. Унизително е да сваляте тази мярка, да я смъквате на някакво битово-кръчмарско равнище ”, отговори Валери Симеонов.

„ Изрично е очебийно във всички страни членки на Европейски Съюз, че няма намалено Данък добавена стойност за алкохолни питиета. В Европа знаят, че като банкрутира някоя компания - те не отиват в басейните да плуват, а отиват да се удавят ”, съобщи Гечев.

На 10 юли без спор депутатите понижиха ДДС-то за хотели и заведения за хранене. Намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорския и туристически бранш пристигна след напън от страна на сектора с мотив затварянето на всички заведения и туристически услуги в изискванията на пандемия. Премиерът Бойко Борисов се съгласи и отстъпи пред настояванията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР