Парламентът прие на второ четене промените на Закона за енергетиката,

...
Парламентът прие на второ четене промените на Закона за енергетиката,
Коментари Харесай

НС прие окончателно промените в Закона за енергетиката и за защита на лица, подаващи сигнали за нарушения

Парламентът одобри на второ четене измененията на Закона за енергетиката, които плануват либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори.

Измененията плануват Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 година да престане да бъде публичен снабдител и да се отстранен квотите на производители за контролирания пазар. Регулираните цени за крайните битови консуматори ще се ползват до 31 декември 2025 година Предвидена е опция за компенсиране на битовите клиенти за разноските за закупуване на електрическа сила в границите на регулаторния развой за интервала до 2026 година

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще дефинира съставния елемент от контролираната цена на крайния доставчик във връзка със снабдяването с електрическа сила на битови крайни клиенти, както и ще дефинира ежемесечно отплата за покриване на част от разноските на битови крайни клиенти за закупена електрическа сила от краен доставчик по контролирани цени.

Компенсацията се дефинира като разлика сред постигнатата приблизително претеглена цена на пазарен сегмент ден напред, относима към съответния краен доставчик за съответния месец и избраната със Закона за държавния бюджет за съответната година и/или стратегия, призната от Министерския съвет базова стойност на електрическа сила на 1 MWh, която битовият краен клиент следва да заплаща за съответния регулаторен интервал. Компенсацията може да бъде за цялото или за част от закупеното количество електрическа сила от битовите крайни клиенти. Размерът на компенсацията може да бъде диференциран съгласно количеството на закупената електрическа сила, записаха депутатите.

Въведено е и разбиране за „ уязвим клиент за доставяне с електрическа сила “. Според измененията в Закона за енергетиката това е битов клиент, който купува електрическа сила за битовите потребности на домакинство, на което той е член, и той и/или различен член на семейството е в сериозна взаимозависимост от електрическо съоръжение, заради възраст и/или здравословно положение и/или получава месечни обществени помощи и/или целева помощ за отопление според Закона за общественото подкрепяне.

В период до 31 май 2024 година Комисията за енергийно и водно контролиране и Министерството на енергетиката организират осведомителни и разяснителни акции за битовите крайни клиенти, по отношение на изгодите от либерализацията на пазара, опциите за избор на краен снабдител и опциите за компенсиране на цените на битовите крайни клиенти.

В период до 30 юни 2024 година крайните доставчици подписват контракт за компенсиране с Фонд „ Сигурност на електроенергийната система ”, записаха още депутатите.
Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания.
С оглед опцията бързо да се предотврати нарушаване или да се отстранят последствия от такова, сигналът следва да се подава предпочитано посредством вътрешен канал за сигнали, в случай че за лицето, което алармира, има риск от ответни, дискриминационни дейности, плануват промените. Предоставя се правото на сигнализиращите лица да избират метода и каналите за докладване на сигнала, записа Народното събрание. Предвижда се и опция за външен канал. Националният орган за външно подаване на сигнали и за отбрана на лицата е Комисията за отбрана на персоналните данни.

Задължените субекти с сбор от 50 до 249 служащи или чиновници могат да споделят запаси за приемането на сигнали и за предприемане на следващи дейности по тях, планува Народното събрание. Това не визира отговорностите по този закон те да опазват поверителността, да дават противоположна информация и да вземат ограничения против нарушаването, за което е подаден сигнал.

Защита се дава на сигнализиращо лице от момента на подаването на сигнала или общественото обявяване на информация за нарушаване. В случай че бъдат подхванати ответни ограничения против лице по отношение на подадения сигнал, способените органи подхващат коригиращи ограничения.

Предлагат се ограничения за застраховане на правната отбрана на лицето, подало сигнал, и цялостно обезщетение за вредите, понесени от него, като да вземем за пример дейности за възобновяване на работа след уволняване, възобновяване на анулирано позволение, лиценз или контракт. Със законодателната самодейност се уточняват и административнонаказателните разпореждания.

Предвижда се правата и отговорностите за служащите, чиновниците и работодателите по закона да не обиден правото им да се съветват с представителни или синдикални организации, както и правото им да подписват групови трудови контракти.

Урежда се задължението за изпращане на удостоверение за получения сигнал до сигнализиращото лице в седемдневен период от приемането му и се регламентира своевременното предаване на информацията до съответните способени институции, се показва в отчета на комисията по правни въпроси.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР