Парламентът прие на второ четене промени в Закона за професионалното

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за професионалното
Коментари Харесай

Приеха промени за новите професии

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за професионалното обучение и образование, свързани с включването на нови специалности. Законопроектът е импортиран от Министерския съвет. 

Депутатите гласоподаваха в период до три месеца от влизането в действие на този закон министърът на образованието и науката да утвърди нов Списък на специалностите за професионално обучение и образование.

Какви са били специалностите и образованието на българите преди век

Народното събрание одобри образованието по специалностите от листата, който ще изготви министърът на образованието и науката в учебното професионално обучение и образование, да стартира от образователната 2026-2027 година за учениците, които в тази образователна година постъпват в осми клас.

Заложено е организациите на работодателите да изготвят оферти за включване на нови специалности, изтриване и изменение на съществуващи специалности в Списъка на специалностите за професионално обучение и образование и да вземат участие в неговото създаване, координиране и актуализиране.

 istock istock
Парламентът записа професионалното образование да обезпечава придобиването на подготовка по специалност, по част от специалност, актуализирането или надграждането ѝ с по-висока степен на професионална подготовка, с оглед улеснение на придобиване на подготовка по специалността и достъпа до пазара на труда. Професионалното образование включва начално професионално образование – придобиване на първична подготовка по специалност, по част от специалност или постигане на обособени единици резултати от ученето и продължаващо професионално образование. 

Предвижда се в листата на специалностите за професионално обучение и образование да се дефинират степени на професионална подготовка.

Според текстовете всяка специалност съдържа най-малко една степен на професионална подготовка. Степените на професионална подготовка, придобивани по този закон, са първа, втора, трета и четвърта. Хората, придобили по-високата степен на професионална подготовка, може да извършат трудови действия, изискващи професионални познания, умения и компетентности за по-ниската степен.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР