Парламентът прие на второ четене промени в Закона за мерките

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за мерките
Коментари Харесай

НС прие окончателно промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП). Измененията са свързани с последващите задължения на България след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II). С тях се цели възстановяване на успеваемостта и реализиране на цялостно сходство на българското законодателство за предварителна защита против изпирането на пари и финансирането на тероризма, както с условията на европейски наставления, по този начин и със стандартите на Специална група за финансови дейности (FATF).

Една от главните промени е въвеждането на ефикасен механизъм за идентифициране на лицата, които дават услуги по дружествено ръководство и на съответни процедури за инспекция на чиновниците, ангажирани в даването на услуги по дружествено ръководство, посредством основаване на умишлен указател. Предвижда се и отбелязване в Търговския указател при открито противоречие в данните по отношение на действителния притежател.

С измененията се основава обвързване за регистриране в обществен електронен указател към министъра на правораздаването на лицата, извършващи действия по член 4, т. 16 от ЗМИП по занимание. Става въпрос за лицата, които по занимание дават: адрес на ръководство, адрес за преписка, офис и/или други сходни услуги за задачите на регистрацията и/или действието на юридическо лице или друго правно образувание; услуги по основаване, вписване, образуване на активността и/или ръководство на търговец или на друго юридическо лице, или друго правно образувание; услуги по доверително ръководство на имущество или на юридическо лице.

За регистриране в регистъра ще се подават документално заявление до министъра на правораздаването или до несъмнено от него длъжностно лице от състава на Министерството. Редът и изискванията за регистриране и изтриване в регистъра ще се дефинират с разпоредба на Министерския съвет (МС) по предложение на правосъдния министър. За вписването в регистъра ще се събират държавни такси в размер, избран в цена, утвърдена от държавното управление. За смяна на вписани условия не се дължи такса. Вписването и заличаването на условия ще се дават като електронна административна услуга. Предвижда се промените, свързани с регистъра, да влязат в действие шест месеца след обнародването им в „ Държавен вестник “.

Цвета Рангелова от „ Възраждане “ уточни, че се уголемява кръгът на задължените лица по този закон, които би трябвало да се впишат в съответния указател против възнаграждение на държавна такса и боязън от глоба. Тази санкция ще бъде начислявана ежемесечно, до момента в който не бъде осъществено съответното регистриране, означи тя. Рангелова още веднъж сложи и въпроса за адвокатската загадка.

Васил Пандов от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ разяснява, че с измененията в действителност задължават 90 % от представителите на адвокатурата да се впишат в този указател. По думите му това е елементарен, машинален метод, само че не е най-хубавият. Той изиска да не се събира такса за вписването.

Заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев изясни, че с изключение на застраховане на средства за създаване и въвеждане в употреба на регистъра, ще бъде належащо обезпечаването на разноски за действието му. Предвид това Министерството на правораздаването счита, че за вписването следва да се събират такси, уточни той и означи, че по този метод действат Търговският указател и указател Булстат.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР