Парламентът прие на второ четене нови промени в Закона за

...
Парламентът прие на второ четене нови промени в Закона за
Коментари Харесай

Окончателно: Ad hoc прокурорът, който ще разследва главния прокурор, ще разследва и неговите заместници

Парламентът одобри на второ четене нови промени в Закона за правосъдната власт, съобщи кореспондент на " Фокус "

Законопроектът бе импортиран от Надежда Йорданова, Кирил Петков и Божидар Божанов. С него се целеше основаването на единна система за разпределението на делата, както и ad hoc прокурорът, който ще проверява основния прокурор, да може да проверява и заместник-главните прокурори.

Предложенията бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, до момента в който от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " се въздържаха. 

Предложението за това ad hoc прокурора да може да проверява заместник-главните прокурори пристигна, откакто от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет излязоха със мнение, че отсрочват назначението на Даниела Талева от Софийски градски съд за обвинител във Върховната касационна прокуратура. Причината за това бе, че Борислав Сарафов, който сега е краткотрайно изпълняващ функционалностите на основен прокурор, в действителност е заместник-главен прокурор. 

С предлагането за основаването на единна система за разпределянето на делата се цели прецизиране в процеса по избирането на прокурор, който да проверява закононарушенията, осъществени от основния прокурор и неговите заместници.

Системата би трябвало да въведена в деяние в период от 6 месеца от влизането й в действие. До тогава обаче работят старите системи за инцидентно разпределение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР