Парламентът прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Огромни промени с данъците ни бъркат сериозно в джоба след Нова година

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за локалните налози и такси. „ За “ гласоподаваха 93 народни представители, „ срещу “ бяха 37, а „ въздържал се “ – 16.

В претекстовете към законопроекта е записано, че се предлага прецизиране на наредбите, свързани с прилагане на данъчни облекчения за здания, получили документи с клас на енергопотребление, подбудено от промени в Закона за енергийната успеваемост и наредбите по неговото използване.

От Нова година влиза в действие сериозна смяна, обвързвана с налозите у нас. Данъчната оценка на парцелите да се актуализира на всеки две години, реши Народното събрание като одобри на първо четене промени в Закона за локалните налози и такси.

Това значи и смяна на налог здания, защото той се дефинира точно на база данъчна оценка на парцела.

Актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на здания на две години, както и годишно актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на аграрни земи, са измежду утвърдените промени и допълнения.

Предвижда се още размерът на налога върху недвижимите парцели да се диференцира по обитаеми места, по зони в тях или по тип на парцелите, в границите, избраните в закона.

Поправките в закона плануват още постройките, въведени в употреба преди 1 януари 2005 година и получили документи, издадени по реда на Закона за енергийната успеваемост с клас на енергопотребление „ A “, ще се освобождават от налог за период 6 години, считано от годината, последваща годината на издаване на документа. Това взеха решение депутатите като одобриха на първо четене промени в Закона за локалните налози и такси

За здания, сертифицирани като такива с близо до нулево ползване на сила, срокът е 10 години.

Сградите, получили документи с клас на енергопотребление „ В “, „ C “ и „ D “ по реда на Закона за енергийната успеваемост, за които не е упражнено правото на освобождение от налог върху недвижимите парцели.

Освен това заведенията с оборот до 100 000 лв. на година ще заплащат патентен налог, който остават в общините.

Данъкът, с който депутатите таксуваха с ремонти в Закона за налога върху приходите на физическите лица, гъбарите и събирачите да диви плодове, също ще остава в общините.

Друго предложение е данъкът върху транспортните средства във връзка с корабите да се дефинира от чиновник на общинската администрация въз основа на данни от регистъра на корабите, поддържан от Изпълнителна организация „ Морска администрация “.

Предлага се въвеждане на мостри на заявки и документи, издавани от общините, за признание, практикуване или погасяване на права или отговорности по отношение на локалните налози.

Предвижда се размерът на налога върху недвижимите парцели да може да се диференцира по обитаеми места, по зони в тях или по тип на парцелите в границите, избрани в закона.

Предлага се уеднаквяване на размера на оборота на данъчно задължените лица, който размер е едно от изискванията за използване на патентен налог, с размера на прага за регистрация по Закона за налог върху добавената стойност.

Предлага се въвеждане на патентен налог за юридическите лица, осъществяващи активност като заведения за хранене и развлечения.

В преходните и заключителните разпореждания се предлага смяна в Закона за корпоративното подоходно облагане по отношение на непризнаване за данъчни цели на счетоводните разноски за изкупуване на диворастящи гъби и плодове, като се изключи такива от лечебните растения.

Депутатите понижиха периода за оферти сред първо и второ четене на три дни.

С друго гласоподаване Народното събрание понижи размера на кешовите заплащания от 10 000 на 5000 лева с промени в данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Решението беше признато със 101 гласа „ за “ на ГЕРБ-СДС,ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Парламентът одобри на първо четене да се вкара финансов тласък за подаване на информация за данъчни нарушавания – така наречен донос-бонус, и да се понижи прагът на сумите, възможни за осъществяване на разплащания в брой, от 10 000 на 5 000 лв.. Мерките са част от измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които бяха гласувани през днешния ден от депутатите.

Подадената информация би трябвало да съдържа съответни обстоятелства и условия, които не са били известни на органите по приходите и водят до определяне и събиране на спомагателни отговорности за налози, наложителни осигурителни вноски и лихвите върху тях по отношение на укрити и/или недекларирани облагаеми покупко-продажби, приходи, облаги и имущества на обща стойност над 100 000 лв..

Предвидено е размерът на възнаграждението за лицата да е 10 на 100 от събраните от Национална агенция за приходите и/или Агенция „ Митници “ спомагателни доходи за бюджета.

Лицето, изпращащо информацията, не би трябвало да е получило достъп до нея в качеството му на чиновник в приходната или митническата администрация или чиновник в държавната администрация с пълномощия за осъществяване на надзор за съблюдаване на нормативни правила и/или за осъществяване на инспекции и/или за определяне на административни нарушавания, или в качеството му на обвързвано лице с подобен чиновник.

С промените в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се вкарва условие работодателите от ресторантьорския бранш, които оферират услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да изплащат възнагражденията на служащите и чиновниците си наложително по банков път и да разполагат наложително с ПОС терминал.

Дебатите по законопроекта започнаха през вчерашния ден, като спор провокира какъв да бъде прагът за разплащания в брой и дали да се вкара така наречен донос-бонус. От „ ИТН “ (ИТН) и „ Възраждане “ се опълчиха на намаляването на кешовите заплащания и видяха в тези текстове лобизъм за банките.

Мартин Димитров от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) предложи или да запазят настоящия предел, или в случай че има понижение, то да е минимално – от 10 000 на 8000 лв.. Той уточни, че за последните 10 години, в които не е намаляван прагът за кешови заплащания, насъбраната инфлация е над 50%, т.е. действителната покупателна дарба на тези 10 хиляди лв. е спаднала на половина.

Тошко Йорданов (ИТН) сподели, че тогава от партията му ще предложат увеличение на прага от 10 000 на 15 000 лв. поради инфлацията.

Днес водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов съобщи, че също ще предложат увеличение на границата на кешовите заплащания от 10 000 на най-малко 15 000 лв..

Венеция Нецова-Ангова (ПП-ДБ) уточни, че заплащанията в брой оказват въздействие на сивата стопанска система. Според нея картовите разплащания ще оказват помощ за изсветляване на приходите и попълване на хазната.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР