Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на държавното

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на държавното
Коментари Харесай

Депутатите подкрепиха увеличението на минималната заплата от 1 април

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2022 година със 129 гласа " за ", 92 " срещу " и без " въздържали се ". Срещу проектобюджета гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ". 

Предвижда се от 1 април т.г. минималната работна заплата да се усили от 650 лева на 710 лева От същата дата компенсацията за развъждане на дете до двегодишна възраст също става 710 лева, минималният дневен размер на компенсацията за безработица се усилва от 12 на 18 лева, а оптималният дневен размер от 74,29 лева на 85,71 лева Пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, ще бъдат осъвременени от 1 юли т.г. с 6,1 на 100 по така наречен швейцарско предписание. 

Във фокуса на полемиката в Народното събрание беше плануваното от 1 април т.г. нарастване на оптималния застрахователен приход от 3000 на 3400 лв. и на минималния застрахователен приход за земеделските производители от 650 на 710 лв.. Поставен беше и въпросът за дефицита на средства в бюджета на ДОО, увеличаващите се прехвърляния от държавния бюджет и нуждата от промяна на пенсионната система, поради демографската рецесия в страната, предава Българска телеграфна агенция. 

От " Демократична България " (ДБ) оповестиха, че ще поддържат бюджета и ще предложат сред първо и второ четене оптималният застрахователен приход да остане 3000 лв., както са дали обещание на IT бизнеса.

Ивайло Мирчев от Демократична България уточни, че дефицитът в Националния застрахователен институт (НОИ) е голям и да си вършат илюзии, че могат да го изпълнят посредством минималния застрахователен приход е като да запушиш голяма пробойна на транспортен съд с тиксо. Затова най-нормалното е да осъществим обещанието и от 1 юли да влезе в действие по-високият застрахователен приход, само че след диалог с бизнеса, уточни той.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански ( " ИТН " ) означи, че оптималният застрахователен приход не е променян от 2009 година Все още имам вяра, че можем сред първо и второ четене да дебатираме този проблем, уточни той. Мисля, че като цяло е добре да се вдигне оптималният застрахователен приход, различен е въпросът кой е точният миг. Ако е от април, то това ще бъде реалност, добави Каримански.

Според него това нарастване дава опция таванът на пенсиите да се усили, което може да стане и посредством актуализацията през юни или юли. Правителството би трябвало да преразглежда пенсионно-осигурителната система в нейната целокупност и да предложи ефикасна промяна, счита още Каримански.

Хасан Адемов (ДПС) разяснява, че ръководещите декларират, че не подвигат налози и осигурителни вноски, само че подвигат базата на самоосигуряващите се лица и земеделските производители и оптималния застрахователен приход. Той уточни, че този трансфер от 7 милиарда лв. към бюджета на ДОО преди три-четири години е бил към 3-4 милиарда лв.. Според него темповете му на повишаване са притеснителни и този трансфер оказва напън върху обществените финанси.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов сложи въпроса докога ще можем да дотираме Национален осигурителен институт по този метод. Длъжни сме да стартираме диалога за тотална промяна на пенсионната система, тъй като солидарният модел с тази демографска картина не може да работи, разяснява той.

От ГЕРБ-СДС са срещу повдигането на минималния застрахователен приход на земеделските стопани и показаха, че също ще създадат предложение сред двете четения. Бившите ръководещи обявиха, че ще предложат и отпадане на тавана на пенсиите.

Деница Сачева уточни, че компенсацията за развъждане на малко дете, изравнено с минималната работна заплата, отдалечава младите дами от трудовия пазар. Затова от ГЕРБ-СДС ще предложат, в случай че майката реши да се върне на работа, да получава 100 % от компенсацията, а освен половината, както е сега.

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков разяснява, че предлагането на ГЕРБ е забавно. Но когато този въпрос се задава от представител на партията, която държа майките на 380 лв., под прага на беднотия, е цинично, добави той. Според Гьоков ГЕРБ би трябвало да обяснят и за какво толкоз години не са махнали тавана на пенсиите. Вие не желаете да мръднете оптималния застрахователен приход, а желаете да махнете тавана, разяснява министърът и изрази мнение, че би трябвало да се върви към махане на тавана. Не е обикновено да се подвига минималната работна заплата, междинният застрахователен приход, а оптималния застрахователен приход да го задържаме, разяснява още Гьоков.
Депутатите взеха решение срокът за оферти сред първо и второ четене на проектобюджета да бъде скъсен на пет дни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР