Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската
Коментари Харесай

Десислава Танева вярва, че скоро ще се справим с африканската чума

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската активност. Измененията са импортирани от Министерския съвет и "за " тях гласоподаваха 108 народни представители, "против " - 2 и 32 се въздържаха.

Предвидените промени касаят използването на ефикасен формален надзор върху неприложени профилактични ветеринарномедицински ограничения, ограничения за очистване на зародили заболявания и при следене на нерегистрирани животновъдни обекти и неидентифицирани животни. Измененията ще облекчат режима за регистрация на персоналните стопанства.

Регламентират се и спомагателни отговорности за притежателите и ползвателите на животновъдни обекти. Те са свързани със съблюдаване на условията за идентификация на животните и запазване на здравословното им положение. Промените засягат съблюдаване на условията за хуманно отношение към животните и документиране на придвижването от и към животновъдните обекти, както и основаване и осъществяване на стратегии за самоконтрол на заболявания и съблюдаване на избрани условия при населване на животновъдните обекти и използване на незабавни ограничения при констатиране на заразна болест в обектите.

Налагат се и спомагателни отговорности и на кметовете и кметските наместници. Те ще би трябвало да подхващат ограничения за понижаване на риска от пораждане и разпространяване на заразни заболявания по животните, а в случаи на пораждане на болести, ще би трябвало да оказват подпомагане при използването на ограничения за тяхното ограничение и очистване.

Земеделският министър Десислава Танева поддържа измененията. Според нея те ще засилят предварителната защита против заразни заболявания по животните и ще подобрят координацията сред другите служби в региона на ветеринарното обслужване.

В пленарната зала отрасловият министър съобщи, че страната ни ще се оправи в средносрочен проект с чумата по свинете и ще преодолее последствията от болестта.

"Намерените трупове на диви прасета са към 400, депопулирани са 36 хиляди. Проблемът остава предизвикателство пред науката във ветеринарната област и пред всички страни в света. Над 25% от домашните прасета в света са унищожени от болестта, а 51 страни са наранени ", сподели Танева.

Тя посочи, че страната е дала малко над 69 млн. лв. за покриване на разноските и дейностите по предварителна защита и заличаване на огнищата на африканската чума. Министърът точни, че през актуалната година са регистрирани две огнища, които са индустриални, след което в Центъра за оценка на риска са направени проучвания и изследвания за метода на проникването.

Предвидени са и близо 70 млн. евро по програмата за развиване на селските региони. Средствата са единствено за животновъдите в посока биосигурност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР