Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката,

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката,
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в Закона за енергетиката, свързани с либерализацията на електроенергийния пазар

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката, препоръчани от Валентин Николов  Валентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, от ГЕРБ и група народни представители. От гласувалите 101 депутати 83 бяха "за ", а 18 се въздържаха.

Част от измененията са ориентирани към продължение на либерализацията на електроенергийния пазар на едро, се показва в отчета на Комисията по енергетика. Предвижда се производителите с обща конфигурирана мощ от 500 киловата до 1 мегават да оферират електрическата енергия си на свободния пазар.

Друга смяна е обвързвана с премахването на задължението за 5-процентна вноска върху приходите на производители на електрическа енергия от възобновими енергийни източници от 1 януари 2021 година. Целта е стимулиране на производството на зелена сила, посредством регламентиране на ограничения за поощряване производството на електрическа сила от възобновими източници. Това е по отношение на осъществяването на уговорките на България като страна-членка на Европейския съюз, произлизащи от поставената цел за реализиране на цялостна въглеродна индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година (т. нар. "Зелена договорка ") и в частност за реализиране на отредения за страната дял на електрическата сила от възобновими източници в общото енергийно ползване в страната.

Промените плануват и отпадане на покупко-продажбите за закупуване на леден запас. Това ще бъде реализирано посредством сключването на покупко-продажби на конкурентен принцип за закупуване на разполагаемост за спомагателни услуги, а точно присъединяване в първично контролиране на периодичност, автоматизирано вторично контролиране и ръчно вторично контролиране на честотата и обменните мощности в сходство с наредбите на европейски правилник. Промените привеждат закона в сходство с регламента, като категорично плануват, че операторът обезпечава нужните запаси посредством подписване на контракти за спомагателни услуги на пазарен принцип - след извършен търг.

Премахването на покупко-продажбите за закупуване на разполагаемост за леден запас съставлява още една стъпка към въвеждане на механизъм за обезпечаване на потенциал, показват вносителите. Предлаганата смяна цели споразумяване на пазарните връзки в преходния интервал преди цялостната либерализация на пазара на електрическа сила на едро и основаване на предвидима среда за всички пазарни участници.

Таско Ерменков от Българска социалистическа партия съобщи, че групата ще се въздържи от поддръжка. По думите му до момента в който не бъде решен въпросът с така наречен американски централи, не може да се приказва за либерализация на пазара. Ерменков съобщи, че политиката на страната във връзка с студения запас е небалансирана и непоследователна.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР