Парламентът прие на първо четене промени в Закона за частната

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за частната
Коментари Харесай

Бурни дебати в НС: Излежали присъди и с основно образование ще могат да стават охранители

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за частната охранителна активност, с които се позволява на частните охранителни компании да употребяват подизпълнители.

Освен това се дава право и лица,, осъждани за умишлени закононарушения от общ темперамент, само че са оправдани, да могат да получават лиценз за частна защита. Намалява се и изискваната просветителна степен за изпълнителите на частна охранителна активност. Досега те трябваше да имат приключено приблизително обучение, а в този момент ще им е нужно единствено главно.

Измененията са импортирани от Пламен Нунев /ГЕРБ/ и група народни представители и бяха утвърдени на първо четене със 77 гласа " за ", 25 " срещу " и 2 " въздържал се ".

От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи дефинираха законопроекта като лобистки и показаха терзания от някои от препоръчаните текстове.

От ГЕРБ обясниха, че законопроектът е обсъждан близо година - година и половина с сектора и да се приказва за лобизъм било смешно.

Бурни диспути: Връщат ли се мутренските времена?

Бурен спор провокира предлагането оправдани за закононарушения по Наказателния кодекс да могат да вършат охранителни компании и да им се издава лиценз.

" Това значи хора, осъждани за куп закононарушения като рекетьорство, убийства, наркопласьорство да могат легално да влязат в охранителния бизнес. 90-те години имаше сума ти лица, хора рекетирали и трошили ръце, организирали побоища. Сега като са им изтекли присъдите им отваряме вратата към легалния бизнес ", изясни от трибуната на Народното събрание Иван Иванов от Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи също се разгласи срещу предложенията на ГЕРБ, съобщи 24 часа.

Спомнете си за Георги Енев, който ограби инкасо автомобил. Неговата присъда изтича и в този момент той ще може да стане охранител и да пази банки, нападна ръководещите и социалистът Тодор Байчев.

С текстовете за оправданите лица се дава право на куп хора, осъждани за закононарушения, които нямат общо с престъпния контингент - произшествия, по несъобразителност и прочие да са легално в бизнеса, отвърна обаче депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. Той е измежду вносителите на измененията и главен техен бранител в Народното събрание.

Текстовете за оправданите лица обаче били подложени на спор и не е наложително да бъдат одобрявани, изясни още той. Вариантите били два - цялостното им отпадане или в детайли разписване в закона оправдани за какви закононарушения могат да са притежатели на охранителни компании.

Манев насочи дебата към социалистите с обвиняването, че мутризацията и хората с прякори, за които приказват са основани при техни ръководства в предишното и с прословутите " червени куфарчета ".

Намаляването на условията за образованието на охранителите на терен пък се правело поради неналичието на работна ръка, съобщи още Манев.

" Защо беше неразрешено да работят хора без приблизително обучение? Защото имаше работна ръка. А в този момент има строителни и селскостопански обекти, които са замразени и в действителност се охраняват от надзирател ", обясни претекстовете си депутатът от ГЕРБ.

Промените в закона са лобистки, нападна опозицията. А Ахмед Ахмед от Движение за права и свободи изиска всеки от вносителите да заявява спор на ползи.

" Аз нямам спор на ползи. Никога не съм имал компания и не съм се занимавал с охраняем бизнес ", отговори Маноил Манев. Той е от основателите на частния Колеж за защита и сигурност.

Спор провокира и пробата в законопроекта, който планува при огромни поръчки за защита да могат да бъдат наемани подизпълнители. Така ще се даде опция в дребни обитаеми места охранителни компании с друга специализация да работят дружно, изясни Манев. Според Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обаче по този начин се ликвидирал дребния бизнес в охранителната сфера.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР