Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за застраховането,

...
Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за застраховането,
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промените за „Зелена карта“


Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса за застраховането, касаещи системата „ Зелена карта “. Те задължават застрахователите автоматизирано да заплащат недоказани вреди при произшествия в чужбина.
От „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, показаха
своите терзания, в случай че законопроектът се одобри в този му тип закона, тъй като може да нарастне „ Гражданската отговорност “, както и заплахата, застрахователите да се слагат в неравностойно състояние, само че все пак
той мина в зала с 120 гласа „ за “.
Спорният план за смяна в Кодекса за застраховането, планува българското Национално бюро “Зелена карта ” да изплаща вредите, когато компанията осигурител ги оспорва, а по-късно да си търси изплатените суми.
На собствен ред компании, които бавят
заплащанията при пътни катастрофи в чужбина, би трябвало да учредяват банкова гаранция в интерес на бюрото, с цел да може то да усвои парите.
Поправката вкарва
правилото “първо плащаш, по-късно оспорваш ”, което е записано и в устава и вътрешните правила на интернационалната система “Зелена карта ”.
Промените са препоръчани от МФ,
като излизат със мнението, че от три години над българското бюро има европейски мониторинг поради забавени или отказани заплащания от наши застрахователи при катастрофи в чужбина. Според ведомството, това към този момент се е трансформирало и в проблем,
чието разрешаване е изискване за приемането ни в Еврозоната.
Само нашето Национално бюро има проблеми във връзка с „ Зелена карта “ и по повод спазването на вътрешните правила на Съвета на бюрата.
Препоръката е страната да подсигурява
естественото действие и финансова непоклатимост на системата „ Зелена карта “, и заради тази причина изготвихме плана.
Ще се внесат текстовете
от основаната работна група сред двете четения, с цел да могат да се обсъдят, изясни зам.-министърката на финансите Людмила Петкова.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия изрази своето терзание, че по данни на нашите застрахователни сдружения са осъществени доста измами,
които нелегално ограбват сдруженията,
като ги карат да извършават заплащания на хартия, които не са действителни, не са подкрепени с обстоятелства и причини. Затова те желаят да се показа банково извлечение,
и по този метод да бъдат изплатени.
Като изясни, че такава корекция първо да се заплати, след това да се оспорва, не съществува на никое място в законодателствата на другите страни в Европейски Съюз и даже отвън него.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР