Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за застраховането.Измененията,

...
Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за застраховането.Измененията,
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за застраховането

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса за застраховането.

Измененията, които са свързани с въвеждане на разпореждания на европейски наставления, плануват повишение на стандарта за познания и подготвеност, с които би трябвало да разполагат застрахователите, застрахователните медиатори и техните чиновници.

Предвижда се диференциация на няколко категории застрахователни медиатори, като първа категория са досегашните застрахователни медиатори (застрахователни брокери и застрахователни агенти), които би трябвало да дават отговор на най-високия стандарт на условията за познания и умения, изяснява в претекстовете си вносителят - Министерски съвет. Нова категория са медиатори, извършващи разпространяване на застрахователни артикули като спомагателна активност, които подлежат на регистрация и би трябвало да дават отговор на по-ограничени критерии за познания и подготовка. Тези медиатори ще имат по-ограничен предмет на активност - ще популяризират само застраховки, свързани с артикул или услуга, и няма да могат да оферират " Живот " и " Гражданска отговорност ".

Предлага се преди регистрация на осигурителен медиатор или на медиатор, извършващ разпространяване на застрахователни артикули като спомагателна активност, заявителят да разкрива самоличността на съдружниците и акционерите с дял в медиатора, който надвишава 10 на 100, както и на лицата, с които медиаторът има тесни връзки, както и че тези съществуващи връзки не попречват ефикасното практикуване на контрол върху медиатора. Такова условие съществува във връзка с лицензирането на застрахователите и презастрахователите и съставлява спомагателна гаранция против допускането на пазара на участници, свързани с лица с неприятна известност, които могат да обиден ползите на ползвателите на застрахователни услуги, показват вносителите.

Въвеждат се нови правила за трансграничното осъществяване на активността по застрахователно ходатайство и за надзора върху него. Предлага се и механизъм за систематизиране на пълномощията сред надзорните органи на страната членка по генезис и на страната членка по седалището на клона на застрахователния медиатор. Надзорният орган на страната по седалището на клона на застрахователния медиатор има директни надзорни пълномощия върху активността на този клон, в това число за налагане на наказания и насилствени ограничения. По този метод се основават условия за доста по-бърз и ефикасен контрол в полза на ползвателите на застрахователни услуги в приемащите страни членки, се отбелязва в претекстовете.

Като в допълнение средство за гаранция на ползите на ползвателите на застрахователни услуги се предлага увеличение на минималните застрахователни суми на наложителната застраховка професионална отговорност на застрахователните медиатори от 2 240 400 лева на 2 500 000 лева за всяко застрахователно събитие, както и надлежно от 3 360 600 лева на 3 700 000 лева за всички събития за една година.

Предвижда се въвеждането на спомагателни гаранции за отбрана ползите на ползвателите на застрахователни услуги. Предлага се основаването на възбрана за всички разпространители на застрахователни артикули да плануват хонорари, които основават несъгласие със задължението да се работи в най-хубавия интерес на ползвателя на застрахователни услуги.

Предложено е обвързване за медиаторите да осведомят ползвателите на застрахователни услуги за това дали в връзките си с тях работят от името на ползвателя, или от името на осигурител.

Предложено е основаването на обвързване за всички разпространители на застрахователни услуги да разкриват характера на възнаграждението, което получават те или техните чиновници във връзка реализираното на разпространяване на продуктите. По отношението на застрахователните медиатори е въведено обвързване да прецизират дали работят въз основата на комисионна, дължима от застрахователя, въз основата на такса, дължима от ползвателя на застрахователни услуги, или въз основата на композиция от хонорари. Предложено е въвеждане на обвързване за всички разпространители на застрахователни артикули да правят инспекция за потребностите и условията на ползвателите на застрахователни услуги, както и да оферират само застрахователни артикули, които подхождат на тези потребности.

Предложена е смяна в дефиницията на презастраховането, като е посочено, че тя включва обезпечаване на презастрахователно покритие и на институции, попадащи в обсега на тази инструкция. Предлага се актуализирането на минималните размери на застрахователната сума по наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите, като досегашният размер от 10 000 000 лева за имуществени или неимуществени вреди в резултат на телесно увреждане или гибел да се усили на

10 420 000 лева, а досегашният размер от 2 000 000 лева за вреди, породени на имущество - на 2 100 000 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР