Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда

...
Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда
Коментари Харесай

Депутатите приеха промени срещу некоректни работодатели

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса на труда против неточни работодатели, които не изплащат заплати на чиновниците си.
 
С плануваните в Кодекса на труда промени се цели да се засилят контролните функционалности на Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда ". На организацията се дават пълномощия да прави инспекции във връзка изплащането на трудови хонорари и компенсации и след преустановяване на трудовите правни отношения и да дава наложителни наставления в тази тенденция. Изрично се регламентира срокът, в който работодателят е длъжен да изплати компенсациите, дължими на служащите и чиновниците му, като се дължи и законната рента при несъблюдение.
 
С препоръчаното изменение в Гражданския процесуален кодекс се планува опцията служащите и чиновниците да желаят по-бързото издаване на заповед за неотложно осъществяване, въз основа на влезнали в действие наставления на Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда “. Така работещите ще бъдат улеснени да търсят съответните начислени и неизплатени хонорари и компенсации, които работодателят им дължи.
 
Освен тези промени в Кодекса на труда, народните представители гласоподаваха и оставката на своя сътрудник Живко Мартинов, който беше упрекнат в рекет за суджуци от Добрички предприемач. През предходната седмица основният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Живко Мартинов. Той изясни, че от 2012 година до сегашния миг Мартинов е упражнявал напън за облаги, употребявайки името на премиера Бойко Борисов. На народния представител ще бъдат повдигнати 5 обвинявания, а самият Мартинов разгласи, че се отхвърля от имунитета си непринудено. Той съобщи, че има група хора от левия набор, които от няколко месеца пишат тъжби против него. По-късно бяха освободени на всички членове на регионалното управление на ГЕРБ – Добрич.
 
Скандалът със суджуците провокира и острата реакция на социалистите.
 
" Свидетели сме на ежедневни корупционни кавги. Патриоти прекарват бежанци. Министри на Борисов вървят със кавги, арестуван началник на ДАИ поради договорка със Столична община. Това е през днешния ден България. Стоим преди всичко по корупция. Чуждестранните вложения се върнаха от преди 20 години. Пребиват хора измежду бял ден в центъра на столицата ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев.
 
" Държавата колабира и това става заради две елементарни аргументи - за трети път от 2009 година Борисов ръководи страната по един и същи метод. Не се вслушаха в нито една градивна рецензия нито от обществото, нито от опозицията на този парламент - Българска социалистическа партия. Ако не ни чуете и този път, мандатът ви ще е още по-къс от предходния. Гневът се натрупва в обществото. Господин Цветанов, аферата със суджука от Добрич е въплъщение на същността на ръководството. Веднъж с 4 тона, един път с 4 милиарда ", добави Мирчев.
 
В отговор на обвиняванията ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов даде обещание, че следва ръководство и на кабинета " Борисов " 4:
 
" Вие говорите за суджука, само че партия ГЕРБ взе ясното решение и се разграничи от сходно държание и оставихме способените органи да се произнесат. Няма нито един депутат, на който да му е пожелан имунитет и да не си го е дал. Няма нито един депутат, който да му е пожелан имунитета, да е разговарял със пандизчии, да е осъществявал пазаруване на гласове, с цел да влезе в българския парламент. Това е казусът на Българска социалистическа партия. Вие не можете да изразите позитивната си кардинална позиция, а постоянно желаете да има борба. Знаем, че ви боли, че загубихте изборите, знаем, че още не можете да излезете от този стрес. Знаем, че това ще ви държи през всички 4 години на нашето ръководство ", добави Цветанов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР