Парламентът прие на първо четене интимната връзка да влезе в

...
Парламентът прие на първо четене интимната връзка да влезе в
Коментари Харесай

Със 144 гласа за: И интимната връзка влиза в закона за борба с домашното насилие

Парламентът одобри на първо четене интимната връзка да влезе в закона за отбрана от домашното принуждение. " За " гласоподаваха 144 -ма народни представители.

Вносители на измененията са Кирил Петков (ПП-ДБ), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Делян Пеевски (ДПС) и група народни представители.

 

Законопроектът беше подсилен от три парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. 58 депутати от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и самостоятелният Радостин Василев гласоподаваха срещу, а 8 от Има Такъв Народ се въздържаха. Един представител на ГЕРБ-СДС също гласоподава с " въздържал се ".


Законопроектът планува, че „ интимна връзка е непринуден релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналния темперамент на техните връзки. ”

 

След гласуването някогашният министър на правораздаването Надежда Йорданова предложи смяната да се прегледа на второ четене в днешното изключително съвещание на Народното събрание.

 

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия съобщи, че това е подмолно предложение, което се подиграва с българските жители и с жертвите на домашно принуждение. Петър Петров от " Възраждане " също прикани текстовете да не се гледат на второ четене в днешното съвещание.

 

Росица Кирова от ГЕРБ, която е председателстващ съвещанието, обърна внимание, че текстовете са напълно превантивни и целят да основат убеденост в българското общество.

 

" Видяхте какъв брой дами събраха сили да приказват за това, откакто стана известно това предложение. И аз съм съгласна, че казусът би трябвало да се реши още от детската ясла и когато изпълнителната власт съблюдава законите. Процедурата, която госпожа Йорданова предложи, е разумна ", съобщи Кирова.

 

По-рано в дебата Йорданова изясни, че за второ четене ще бъде препоръчана нова редакция на " интимната връзка ".

 

Тя гласи:

Съвкупност от доброволни, трайни, персонални, интимни, полови връзки сред две лица, без значение дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Трайни по смисъла от предходните изречение са връзки с дълготрайност най-малко от 60 дни.


" Интимна връзка " ли е " сглобката " сред ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, опорочени ли са били митингите против насилието, има ли опит да се наложи Истанбулската спогодба. Около тези въпроси мина дебатът за промени в Закона за битка против домашното принуждение.

Мнозинството в Народното събрание реши през днешния ден да гледа и на второ четене планът за промени в закона за отбрана от домашното принуждение. Те засягат интимната връзка. Гласували бяха 209, за бяха 144, срещу бяха 65. Опозицията дефинира това като " обезчестяване на Народното събрание и обществото ".

Депутатите се събраха изключително, с цел да одобряват на първо четене корекция, която включва и отбрана на хората, които са в интимна връзка. Проблемът е, че дефиницията на " интимна връзка " е неразбираем.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР