Парламентът прие на първо четене и без дебати два законопроекта

...
Парламентът прие на първо четене и без дебати два законопроекта
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност

Парламентът одобри на първо четене и без диспути два законопроекта за промени в Закона за банковата неплатежоспособност.
Единият е импортиран от Министерския съвет, а другият е препоръчан от депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Обединени патриоти ". Парламентът утвърди единомислещо със 108 гласа "за " законопроекта на държавното управление, който вкарва в българското законодателство наредбите на европейска инструкция. С нея се хармонизира отчасти йерархията на кредиторите при неплатежоспособност на банки и капиталови медиатори.
Въвежда се нов спомагателен клас кредитори - притежатели на непривилегирован първокачествен дълг, който следва да има по-висок ред от притежателите на принадлежности на личния капитал и зависещ дълг и по-нисък ред по отношение на притежателите на други принадлежности на негарантиран първокачествен дълг. В обсега на директивата, наред с банките, попадат и капиталовите медиатори, както и някои финансови институции, смесени финансови холдинги и финансови холдинги със смесена активност, във връзка с които се ползват разпоредбите на общата комерсиална неплатежоспособност, уредена в част четвърта на Търговския закон.
С препоръчаните промени се вкарват съответните промени в Търговския закон, с цел да бъдат напълно транспонирани условията на директивата. Промените в Закона за банковата неплатежоспособност, импортирани от ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Обединени патриоти ", бяха признати на първо четене със 109 гласа "за " и 5 въздържали се. Със законопроекта се предлага оптимално попълване на масата на несъстоятелността посредством ограничението на разноските от масата на несъстоятелността при водените правосъдни производства, в това число по отношение на процесуалното посланичество, както и плануваното пълномощие на синдика да продава посредством директно договаряне движимости и права, които на процедура не могат да бъдат осъществени посредством обществена обмен.
Предложените промени внасят изясненост, като се прецизира категорично кръгът на страните в правосъдните производства, от които авансово не се събира държавна такса, както и се дефинира броят на несполучливите обществени продани, след които се пристъпва към директно договаряне. Предвиждането на служебно регистриране на кредиторите в листата на признатите от синдика вземания ще подсигурява правата им при положение на оповестяване на нищожност на направено прихващане.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР