Парламентът прие на първо четене да се въведе финансов стимул

...
Парламентът прие на първо четене да се въведе финансов стимул
Коментари Харесай

Честито! Приеха на първо четене т. нар. “Донос-бонус

Парламентът одобри на първо четене да се вкара финансов тласък за подаване на информация за данъчни нарушавания - така наречен донос-бонус, и да се понижи прагът на сумите, възможни за осъществяване на разплащания в брой, от 10 000 на 5000 лв..

Мерките са част от измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които бяха гласувани през днешния ден от депутатите, посочи Българска телеграфна агенция.

Подадената информация би трябвало да съдържа съответни обстоятелства и условия, които не са били известни на органите по приходите и водят до определяне и събиране на спомагателни отговорности за налози, наложителни осигурителни вноски и лихвите върху тях по отношение на укрити и/или недекларирани облагаеми покупко-продажби, приходи, облаги и имущества на обща стойност над 100 000 лв..

Предвидено е размерът на възнаграждението за лицата да е 10 на 100 от събраните от Национална агенция за приходите и/или Агенция „ Митници “ спомагателни доходи за бюджета.

Лицето, изпращащо информацията, не би трябвало да е получило достъп до нея в качеството му на чиновник в приходната или митническата администрация или чиновник в държавната администрация с пълномощия за осъществяване на надзор за съблюдаване на нормативни правила и/или за осъществяване на инспекции и/или за определяне на административни нарушавания, или в качеството му на обвързвано лице с подобен чиновник.

С промените в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се вкарва условие работодателите от ресторантьорския бранш, които оферират услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди,

да изплащат възнагражденията на служащите и чиновниците си наложително по банков път и да разполагат наложително с ПОС терминал.

Дебатите по законопроекта започнаха през вчерашния ден като спор провокира какъв да бъде прагът за разплащания в брой и дали да се вкара така наречен донос-бонус. От „ ИТН “ (ИТН) и „ Възраждане “ се опълчиха на намаляването на кешовите заплащания и видяха в тези текстове лобизъм за банките.

Мартин Димитров от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) предложи или да запазят настоящия предел, или в случай че има понижение, то да е минимално - от 10 000 на 8000 лв.. Той уточни, че за последните 10 години, в които не е намаляван прагът за кешови заплащания, насъбраната инфлация е над 50%, т.е.

действителната покупателна дарба на тези 10 хиляди лв. е спаднала на половина.

Тошко Йорданов (ИТН) сподели, че тогава от партията му ще предложат увеличение на прага от 10 000 на 15 000 лв. поради инфлацията.

Днес водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов съобщи, че също ще предложат увеличение на границата на кешовите заплащания от 10 000 на най-малко 15 000 лв..

Венеция Нецова-Ангова (ПП-ДБ) уточни, че заплащанията в брой оказват въздействие на сивата стопанска система. Според нея картовите разплащания ще оказват помощ за изсветляване на приходите и попълване на хазната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР