Парламентът прие на две четения в един ден промени в

...
Парламентът прие на две четения в един ден промени в
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в закона за мерките и действията при извънредното положение

Парламентът одобри на две четения в един ден промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и за превъзмогване на последствията. Вносител е Министерският съвет.

На първо гласоподаване беше отритнат еднакъв законопроект на Николина Ангелкова и Десислава Атанасова от ПГ ГЕРБ-СДС.

Според гласуваните промени две години след анулацията на изключителното състояние Министерството на туризма дава на туроператори с годен действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до България за туризъм държавна дотация в размер на 35 евро за всяка седалка от оптималния пътнически потенциал на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга у нас, единствено за полети с потенциал от не по-малко от 100 места.

Така от наредбата отпадна условието мярката да важи единствено за туроператори, които употребяват български въздушни превозвачи.

Отхърленият законопроект на Ангелкова и Атанасова предвиждаше дотацията да се дава три, вместо две години след анулацията на изключителното състояние.

Реалната конкуренция предизвиква доставчиците на туристически услуги в лицето на туроператорите и въздушните превозвачи с годен действен лиценз, да усъвършенстват качеството на услугите, които оферират, с цел да привлекат повече туристи и да усилят своя пазарен дял, показва в претекстовете си вносителят - Министерският съвет. Така нямало и да има дискриминация по отношение на български и непознати превозвачи.

По предложение на Ива Митева от "Има подобен народ " депутатите оставиха без краен период при производство на избори по време на изключителна епидемиологична конюнктура да бъдат прилагани съответните противоепидемични ограничения, свързани с изборния развой. Досега бяха закрепени единствено изборите през 2021 година

И двата законопроекта са идентични, упованията са на първо гласоподаване да се подкерпят и двата, само че се видя желаинето да се отхвърлят законопроектите на опозицията, разяснява Николина Ангелкова.

Тя влезе в спор с Настимир Ананиев от ПГ "Продължаваме Промяната " за изхарчени от нея пари по времето, когато в кабината "Борисов " тя беше министър на туризма.

От парламентарната естрада Ананиев сложи въпроса за първокласни, по думите му, копия от брошура за туризъм със фотография на Николина Ангелкова, които отлежавали в склада на Министерството на туризма. Депутатът уточни, че всяко копие коства по 60 лева и попита какво днешното Министерство да прави с тях. Поиска и някогашният министър да ги заплати и да си ги прибере.

Попитайте служебния министър на туризма Стела Балтова защо за една седмица през 2021г. са изхарчени осем милиона лв. и кой е купил книжки за над един милион лв., отговори му Ангелкова.

В разногласието се намеси ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, който обърна внимание на двамата депутати, че дебатът е стигнал ниско равнище, което не е уместно за Народното събрание.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР