Парламентът прие Годишния отчет на Комисията за защита на личните

...
Парламентът прие Годишния отчет на Комисията за защита на личните
Коментари Харесай

Депутатите приеха отчета на Комисията за защита на личните данни за 2017 г.

Парламентът одобри Годишния доклад на Комисията за отбрана на персоналните данни за активността й през 2017 година
През този интервал в Комисията са постъпили общо 476 тъжби, като най-голям е делът на жалбите свързани с телекомуникациите - 91 тъжби, следват жалбите за реализиране на видеонаблюдение, банки и кредитни институции, политически субекти, медии и други Размерът на наложените имуществени наказания и санкции през отчетната година е за 233 700 лв.. Увеличен е броят на консултациите на жителите с 90 % по отношение на миналата година, като се регистрира, че те стават все по-активни в търсенето на подпомагане и разяснение при използване нормите за отбрана на персоналните данни.
През предходната година Комисията е фокусирала напъните си в три области - българското европредседателство и присъединението към Шенген, промени в законодателството, свързани с новата европейска правна рамка за отбрана на персоналните данни, и дейна контролна активност в браншове с висока социална значителност.
Комисията благодарение на Министерство на вътрешните работи е изготвила повсеместен план на закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни в осъществяване на националните задължения по използване на европейски правилник и инструкция. Новите нормативни условия постановат осъществяване на профилирано образование на админите на персонални данни и основаване на Национален обучителен център.
През 2017 година е осъществена инспекция в бранш "Здравеопазване ". Изготвен е план на отчет, по който се вършат рекомендации и наставления за възстановяване на активността.
Продължава доусъвършенстването на осведомителната и информационната електронни системи, които са улеснили и облекчили жителите и бизнеса и са понижили административната тежест върху активността на админите на персонални данни.
Административните електронни услуги се дават посредством уеб страницата на електронното държавно управление. Общият брой на потребителите на системата е достигнал 371 044, като 339 315 от тях са подали заявление за регистрация като админи на персонални данни. През 2016 година броят на вписаните в регистъра админи възлиза на 284 592.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР