Парламентът прие декларация в подкрепа на присъединяването на Украйна в

...
Парламентът прие декларация в подкрепа на присъединяването на Украйна в
Коментари Харесай

Парламентът прие декларация за подкрепа на Украйна в НАТО

Парламентът одобри декларация в поддръжка на присъединението на Украйна в НАТО. Той бе импортиран от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната " - " Демократична България ", Движение за права и свободи и " ИТН ". Същите обединения гласоподаваха " за " в пленарната зала и по този начин тя мина със 157 гласа. " Възраждане " и Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу ". Нито един народен представител не се въздържа, а самостоятелният Радостин Василев не взе участие в гласуването.

Текстът на декларацията осъжда войната на Русия в Украйна и поддържа присъединението на нападнатата страна към алианса, само че след привършване на военните дейности. Той също така призовава страната да продължи да оказва всякаква поддръжка на Украйна - военна, военно-техническа, финансова и филантропична помощ до цялостното възобновяване на суверенитета ѝ в нейните интернационално признаци граници.

" Не разбирам този блян да се ескалира спора, да се насърчава все ново и ново противоборство сред страните. Това, което е належащо на украинския народ, е точно мир. Първо, неотложно преустановяване на огъня, тъй че да спрат да умират хора. Необходимо е да се проведат договаряния, да се види самоопределението на тези хора от двете страни на фронтовата линия - кой къде желае да живее, кой по какъв начин може да живее, кой при какви условия ще живее ", сподели Николай Дренчев от " Възраждане ". 

Иван Петков от Българска социалистическа партия насочи рецензия, че Народното събрание не се занимава с " неща, значими за България " и че се чувствал не в Народното събрание, а във Върховната Рада на Украйна. Той попита кой водач е бил три пъти в американското посолство в границите на пет дни и кои водачи са говорили за посолства в изминал запис.

" Понеже питате кой е бил в посолството, аз ще ви кажа - на приема по случай националния празник на Съединени американски щати госпожа Нинова беше в посолството. Беше в посолството и ми изглеждаше в доста положително и ведро въодушевление ", отговори му Георг Георгиев от ГЕРБ. На това социалистът отговори, че Нинова е ходила също и в посолствата на Русия, Франция и Чехия.

" Този знак, който прави България през днешния ден, е доста значим - значим е за украинците. Всички, които вие се изказвате против това, имате ли другари в Украйна? Питали ли сте ги те желаят ли да са членове на НАТО и за какво желаят? Попитайте ги, ще чуете отговор. Той е най-простия отговор: " Ако бяхме членове на НАТО, Русия нямаше да ни нападне ", сподели Любен Дилов-син.

" Нищо повече не вършим с тази декларация, с изключение на да кажем " Да, вие сте свободни да изберете своя път ". Нито ги каним, нито им обещаваме нещо ", добави той и изясни, че Русия пречи на Украйна да избере пътя си, както е пречила и на България.

Манол Петков от Демократична България пък описа, че при започване на войната е отишъл в Болград, Украйна, където е видял най-старата българска гимназия " Георги Сава Раковски ". Там имало и български, и украински знаци, чествали се и празниците и на двете страни.

" От друга страна знаем какво направи Русия в завладените територии в Днепър. Там изключително на таврийските българи им е неразрешено да приказват личния си език и това може да бъде тествано. Така че Украйна има право на собствен път и тази борба е и наша борба. Нашите сънародници имат право на самостоятелност, имат право самите те да вземат решение бъдещето си и точно за това е тази декларация, която се надявам всички вие да подкрепите ", сподели Манол Пейков от ПП-ДБ.

" Ударихте дъното като коалиция на националното изменничество. Една крачка ви дели от това да станете коалиция на националната злополука ", включи се Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. Той изясни, че не е ясно за какво Зеленски е бил поканен и какви диалози води.

" Направихте и по този начин, че да бъдат изпразнени и складовете на Българската войска с оръжие - нещо, което никой не си е разрешавал в никакъв случай да прави. Не казахте нито една дума за българските жители, какво ще съградите и какво ще извършите. Добре, че България не е страна, граничеща с Украйна, несъмнено щяхте да извършите всичко допустимо към този момент да сме част от Украйна и да сме присъединени от нейното ръководство ", сподели Гуцанов и попита нужна ли е декларацията и кои други страни имат такива.

" Моля ви, бъдете деликатни. Оттеглете тази декларация, тя не е нужна на никого. Господин Зеленски ще си тръгне от един част от България, само че всички ние оставаме тук. За повторно го споделям от тази естрада - ние сме български народни представители и би трябвало да пазиме интереса на Република България, а не на непозната страна ", прикани той.

От името на Движение за права и свободи Йордан Цонев се обърна към премиера акад. Николай Денков и го прикани да е по-внимателен в изрече си. Припомни, че Движение за права и свободи са инициирали декларация в отбрана на Украйна още в първия ден на войната.

" В неговото ревю той сподели, че от първия ден Кирил Петков и Асен Василев са се заели с позиция на отбрана на Украйна. Ние нямаме рекламация дали са се заели, или не, само че помним обстоятелствата такива, каквито са, а те са следните - първия ден тук болшинството не искаше да се одобри такава декларация. Ние искахме още в 9 часа да го обсъдим, само че това беше отхвърлено, и една чак следобяд успяхме да накараме болшинството, което поддържаше кабинета, да поддържа такава декларация, в която бяха избегнати думи като военна поддръжка ", сподели Цонев и разяснява, че не е политически правилно Денков в този момент да натрупа дивиденти за това.

Депутатът напомни, че от началото на съветската експанзия в Украйна придвижването е с твърда позиция по въпроса.

" Какво по-логично от това България, като член на един съюз, да се държи лоялно? На тези, които напомнят обстоятелства от предишното, ще запитам - като член на Варшавския контракт България по какъв начин се държа по време на Пражката пролет или на събитията в Унгария. Държа се като предан член на Варшавския контракт, с тази разлика, че тогава, в случай че някой смееше да стане и да изкаже друга позиция, ориста им щеше да бъде нежелана ", сподели той. 

Цонев попита какво е страшното в декларацията и по какъв начин това ще въвлече България в спора.

" Декларацията е един апел Украйна да бъде призната в НАТО след края на въоръжения спор. Нима изборът на украинския народ не е участие в НАТО? Нима този избор не е деклариран пред НАТО? Нима една страна, сходно на България и всички страни от някогашния социалистически лагер, не изявихме ние свободно волята си и не бяхме признати на правилото на отворените порти? Значи отворените порти важат за нас до нашето приемане. И след нашето приемане важи правилото на затворените порти. Защо? ", попита той.

" Принципът е един и ние като членове на тази организация би трябвало да го пазиме. Принципът на отворените порти, правилото на свободния избор на всеки народ къде ще членува, по какъв начин ще обезпечи своята национална сигурност, какво бъдеще ще си избере. А Украйна в това отношение недвусмислено съобщи, че желае да бъде член на Европейски Съюз и на НАТО ", сподели Цонев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР