Парламентът прие без дебати на второ четене промените в Закона

...
Парламентът прие без дебати на второ четене промените в Закона
Коментари Харесай

Окончателно: промени в Закона за управление на отпадъците

Парламентът одобри без диспути на второ четене измененията в Закона за ръководство на отпадъците. С новите разпореждания се вкарват задачите за подготовка за повторна приложимост и преработване на минимум до 65 на 100 от битовите боклуци и за понижаване до 10 на 100 на депонираните битови боклуци най-късно до края на 2035 година

Предвижда се опция България да отсрочи постигането на задачите с 5 години, ако 24 месеца преди нагоре цитираните периоди нотифицира Европейска комисия за желанието си и показа проект за осъществяване.

Министърът на околната среда и водите може да отсрочи до 2040 година постигането на задачата за количеството на депонираните битови боклуци, като оптимално допустимото количество на депонираните битови боклуци до 2035 година се усилва до 25 на 100 от общото количество формирани битови боклуци (по тегло), записаха депутатите.

В допълнение към европейските условия се слага законовата основа за въвеждане на разширена отговорност за текстилни артикули, като метод за осъществяване на условието за разделно събиране на боклуци от текстил. Съгласно европейска инструкция, от 1 януари 2025 година страните членки следва да вкарат разделно събиране и на текстилни боклуци.

Измененията в Закона плануват Изпълнителната организация по околна среда да води обществени регистри на лицата, които пускат на пазара обувки и текстил, както и опаковани артикули.

Организация по оползотворяване на боклуци от обувки и текстил ще показва към заявката за издаване на позволение подписани предварителни писмени контракти с не по-малко от 10 общини, с които се подсигурява даване на разделно събиране на население, не по-малко от 1 000 000 поданици. Кметът на общината ще може да подписа контракт единствено с една организация по оползотворяване на боклуци от обувки и текстил, като този текст няма да се ползва за градовете с население над 300 000 души с районно разделяне. Разпоредбите, свързани с текстилните боклуци, влизат в действие от 1 юни 2021 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР