Парламентът подкрепи ветото на държавния глава Румен Радев върху част

...
Парламентът подкрепи ветото на държавния глава Румен Радев върху част
Коментари Харесай

Депутатите подкрепиха частичното вето на Радев


Парламентът поддържа ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. 14 депутати гласоподаваха "за " закона, 118 бяха "против ", 56 се въздържаха.

В неделя президентът наложи несъгласие върху пределните цени на стоките и върху наредбата, която планува наказване за предаване на погрешна информация за разпространението на заразна болест. Така Радев върна на депутатите още веднъж тези текстове в закона и се стигна до изключителното пленарно съвещание в понеделник.

Още същия ден министър председателят Бойко Борисов му отвърна, че това е нож в гърба, само че даде обещание, че тъкмо тези текстове ще бъдат отстранени от ГЕРБ, тъй като поначало са били оферти на Българска социалистическа партия, признати единствено с цел да има политически консенсус.

В последна сметка, при повторното гласоподаване предстоящо депутатите поддържаха ветото на президента и не одобриха частта от закона, който третира подправените вести и ограничението на спекулата.

Въпреки че съвсем всички депутати заявиха, че ще поддържат ветото на президента, това не им попречи да се впуснат в бурни разногласия и да се стигне до напрежение в пленарната зала по време на разискванията.

Кулминацията пристигна с изявлението на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, който заприказва за комунизма и упрекна алените, че постоянно тяхната партия в моменти на рецесия се е държала безконтролно.

Реакцията на Българска социалистическа партия не закъсня, социалисти наскачаха от местата си, а председателката на Народното събрание Цвета Караянчева опита да успокои пристрастеностите в залата. За да тушира напрежението, Караянчева наложи наказване забележка на Спас Гърневски и Стоян Мирчев.

"Мога и да се самонакажа, само че първо би трябвало да накажете ръководителя на Българска социалистическа партия, която от тази естрада назова болшинството убийци ", сподели Гърневски, припомняйки изявление на Корнелия Нинова в предишното.

"Когато от тази естрада приказват комунистическите трубадури, хората, които са продавали гения си на хрумвания, които толкоз доста ненавиждат, би трябвало да дезинфекцираме трибуната по-късно ", не му остана задължен соцдепутатът Александър Симов.

Още при започване на дебата ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова прикани ветото на президента да бъде подкрепено, само че и тя, като Борисов, напомни, че един от върнатите текстове - за спекулата, е точно на Българска социалистическа партия. Дариткова уточни още, че дефиниция за "невярна информация " има и в този момент в Наказателния кодекс, тъй че се явява непотребна.

Дариткова регистрира още, че точно президентът е начертал демаркационните линии и разделянето.

"Няма по какъв начин да се не помни, че преди месец ненадейно и нестимулирано сне доверието си от държавното управление. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3 март, също е ослепителен ", уточни тя.

От НФСБ също обявиха, че ще поддържат ветото, "макар и с омерзение ".

"Това е следващият неумел опит за политически пиар - част от поредицата неумели стъпки президентът да преодолее политическата изолираност, в която самичък се сложи. А тази изолираност е по-голяма и от тази, която Щабът наложи на жителите ", разяснява Борис Ячев.

От Вътрешна македонска революционна организация пък приканиха ветото да не бъде подкрепено. Александър Сиди разгласи, че няма по какъв начин да поддържат отпадането на наказванията за разпространяването на подправени вести, тъй като такива напоследък имало доста. Той също заподозря, че с следващото си несъгласие президентът пробва да откри своето място в рецесията.

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова разгласи, че алените ще поддържат ветото на президента, само че ще внесат нови прецизирани текстове във връзка с спекулата. Тя упрекна ръководещите, че ги подлагат на критика за направеното предложение за спекулата, а в това време те не са предложили по-добър вид.

"10 дни слагаме въпроса, 10 дни приказваме да предприемете ограничения и следваше само гробно безмълвие. Маските от 10 ст. станаха десетки левове. 1 кг дезинфектант се предлага за 900 лева Цените на дребно се покачиха с 15-20% ", изброи Нинова.

"Дайте формула по какъв начин да се оправи семейство, излязло в неплатен отпуск, в случай, че не замразявате сметките, ипотеките и цените се повишават ", настоя лидерката на левицата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР