Парламентът отхвърли идеята на Има такъв народ за по-леки условия

...
Парламентът отхвърли идеята на Има такъв народ за по-леки условия
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли по-леките условия за свикване на референдум

Парламентът отхвърли концепцията на " ИТН " за по-леки условия за привикване на референдум.

Партията на Слави Трифонов изиска предлагането за осъществяване на референдум да се прави със 100 000, а не с 200 000 подписа, както е в този момент, а Народното събрание да е задължено да реши за провеждането на референдум при събиране на 200 000 подписа вместо сегашните 400 хиляди. Има Такъв Народ изиска и по-дълъг период са събирането им - пет, а не три месеца.

Сред предложенията бе и задължаване на ЦИК за информиране на хората за идни допитвания, като раздава брошури. Те бяха заложени в промени на Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.

" Ако бъдат занижени критериите във връзка с това какъв брой би трябвало да са подписалите се българи, това е несъответстващо посланичество ", разяснява Цвета Рангелова от " Възраждане ", въпреки че парламентарната ѝ група поддържа законопроекта. " За " бяха още Българска социалистическа партия и вносителите от Има Такъв Народ. Общо имаха 58 гласа, а ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи се въздържаха.

 

След гласуването Станислав Балабанов от Има Такъв Народ разгласи, че е научил, че ПП-ДБ имат намерение да създадат сходно предложение след няколко месеца и ги упрекна в двуличие. Закани се, че групата му ще продължи да вкарва законопроекта, тъй като " сглобката " няма да е безконечна.

И трите обединения, подкрепили текста, са правили опит за образуване на референдум през последната година. Има Такъв Народ събираха подписи за допитване за смяна на държавното устройство на президентска република, само че събраха едва 145 193 подписа. " Възраждане " събраха над 604 хиляди подписа, от които 132 хиляди - невалидни, за допитване за отсрочване на еврото, само че Народното събрание го отхвърли, а те обжалват решението пред Конституционния съд. Българска социалистическа партия пък желаеха да провеждат референдум за " джендър идеологията в учебните заведения ", като събраха 206 хиляди съидейници, само че 70 хиляди от подписите се оказаха невалидни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР