Парламентът одобри идеята за изграждане на Европейски център за подготовка

...
Парламентът одобри идеята за изграждане на Европейски център за подготовка
Коментари Харесай

БЧК получи зелена светлина за центъра за обучение на спасители и парамедици

Парламентът утвърди концепцията за създаване на Европейски център за подготовка у нас, в който да бъдат обучавани експерти по бедствия, повреди и произшествия, както и образователно заведение за парамедици.

Центърът ще бъде с потенциал 1200 души, а дружно с него ще бъде основан и районен склад за бедствена подготвеност.

Депутатите утвърдиха на първо четене измененията в Закона за БЧК, с което се дава безплатно право на градеж в интерес на Червения кръст върху парцели обществена или частна държавна благосъстоятелност, с което на процедура дадоха зелена светлина на плана. Той ще бъде осъществен сред Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, дружно с държавното управление на България.

„ Това е значима стъпка в одобряването на престижа на БЧК, а и освен, въобще на цялата ни страна. В България ще се образоват фрагменти от цяла Европа, от целия свят. Те ще получават тапия и всички ще се образоват на територията на нашата страна. За задачата обаче има два значими фактора. Първият е финансирането на този план, а по думите на акад. Христо Григоров, това финансиране към този момент е обезпечено. За задачата е належащо и да се даде на БЧК земя, която да бъде употребена за основаването на този център “, уточни по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е измежду вносителите на законопроекта.

Подкрепа за концепцията пристигна и от страна на опозицията. „ Още в комисията декларирахме, че парламентарната група на Българска социалистическа партия ще поддържа на първо четене този закон, защото надълбоко почитаме активността на БЧК и неговите функционалности на територията на страната, както и присъединяване му в интернационалните акции, в поддръжка на жителите от целия свят “, сподели проф. Георги Михайлов, който удостовери поддръжката на групата му, само че настоя за прецизиране на някои текстове.

*Снимка: БГНЕС
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР