Парламентът не успя да започне работа и заседанието за днес

...
Парламентът не успя да започне работа и заседанието за днес
Коментари Харесай

Жега в парламента! Депутатите на Възраждане, БСП и ИТН заградиха трибуната. Заседанието пропадна

Парламентът не съумя да стартира работа и съвещанието за през днешния ден бе прекъснато. Около 12:20 часа на трибуната бяха депутатите от Има Такъв Народ, а по цялото продължение местата на президиума бяха обсадени от народни представители от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ. Те стачкуват против премахването на Паметника на Съветската войска и измененията в Конституцията. 

 

" След извършени разисквания в границите на Председателския съвет се откри, че не може да се възвърне естествената работа и реда в залата, заради което приключвам съвещанието. Следващото съвещание – както си е по устав – на следващия ден в 9 часа ", съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. 

 

Сутринта след апел от трибуната на Народното събрание на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов депутатите от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Възраждане " бойкотираха работата на Народното събрание с непредвидена проява в зала. Представителите на трите опозиционни партии се събраха пред трибуната на Народното събрание, с цел да изразят недоволството си от противозаконното съгласно тях унищожаване на Паметника на Съветската войска.

 

Първи го направиха хората на Костадин Костадинов, който в своя декларация изясни, че в страната господства безвластие, което повече няма да позволява. И прикани депутатите, които са срещу това, да излязат начело. Тогава всичките му съпартийци станаха от местата си и застанаха пред трибуната и мястото на министрите.

 

Видимо комплициран от протичащото се, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков изиска някой да изясни какво се случва и попита дали това е хепънинг, пърформанс или хор, който ще пее.

 

След малко към тях се причислиха и Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия.

 

Наложи се се ръководителят на Народното събрание Росен Желязков да разгласи отмора и да свика председателски съвет, с цел да бъде преценено по какъв начин ще работят депутатите от тук нататък поради, че през днешния ден би трябвало да се гледат на второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Дъражвното публично обезпечаване (ДОО).

 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изясни пред пленарната зала, че съвещанието е прекратено, с цел да има време да се получат всички документи, свързани с демонтирането на паметника.

След това ще има нов председателски съвет, на който ще се реши дали акцията е законна.

От " Възраждане'' и Има Такъв Народ пък обявиха, че протестът ще продължи, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени. Хората на Слави Трифонов обаче се разграничиха от националистите и соцдепутатите за паметника на руската войска и обявиха, че желаят ''да спрат тъпите промени в Конституцията''.

 

" Ние няма да допуснем това безвластие в Народното събрание повече да продължава по този метод. Или ще има съглашение за съблюдаване на законите в страната, или митингът, който върви по улиците, ще върви и тук. Ние няма да допуснем повече безвластие в  българската страна. Тук, начело, са представителите на съвсем 1 млн. български жители и в случай че вие не почитате нас, ще почитате тези 1 млн. български жители. Народното събрание няма да работи обикновено, до момента в който този въпрос не бъде позволен ", уточни водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

 

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ съобщи, че са начело поради " безспорната грубост, която се прави с Конституцията ".

" Вие в действителност поради комплексите на Христо Иванов, ГЕРБ и Движение за права и свободи му тръгвате по акъла и вършиме безусловно нездравословни и долни неща с Конституцията, срещу всичката експертиза в юридическия свят и срещу желанията на българите. Не може да сте толкоз брутални и да си мислите, че като имате болшинство може да си вършиме, каквото желаете. Не, не можете и този парламент ще работи, в случай че и ние желаеме. Ако не желаеме, няма да работи. Не може да вървите против всички, би трябвало да си знаете мястото ", съобщи Йорданов.

 

Борислав Гуцанов ( " Българска социалистическа партия за България " ) пък изиска Желязков да припознае настояването им за чуване на министъра на културата и на министъра на районното развиване по отношение на демонтажа на Паметника на Съветската войска. Вчера министърът на културата изрази подготвеност да бъде изслушан по тематиката.

 

Малко по-късно стана ясно, че на председателския съвет обединенията са се разбрали всички документи, свързани с преместването на Паметника на руската войска, да бъдат изпратени в Народното събрание от регионалната администрация, с цел да може да бъдат прегледани. В 11.00 часа ще има нов председателски съвет, а до тогава депутатите няма да заседават.

 

След съвета водачът на " Възраждане " още веднъж съобщи, че сега в " Народното събрание господства правото на силата, а не силата на правото ". Съобщи, че по време на председателския съвет Кирил Петков е уверил сътрудниците си, че фактически има документи за преместването на паметника, само че Костадинов се усъмни в думите му и даже позволи, в случай че бъдат показани някакви документи, те да бъдат фалшифицирани.

 

" Условието ни е паметника да не се пипа повече, в случай че не Народното събрание няма да работи колкото е належащо и отиваме на предварителни избори ", акцентира Костадинов

 

Припомняме - даже и без гласовете на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " Народното събрание има болшинство, защото ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи имат 161 депутати, т.е. съвещания могат да се организират и закони да бъдат гласуван и без наличието на опозицията в залата.

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР