Парламентът на Соломоновите острови избра досегашният външен министър Джеремая Манеле

...
Парламентът на Соломоновите острови избра досегашният външен министър Джеремая Манеле
Коментари Харесай

Пекин затвърди влиянието си върху стратегическите Соломонови оствори

Парламентът на Соломоновите острови избра досегашният външен министър Джеремая Манеле определен за министър председател на страната, предадоха Киодо, Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Очаква се Манеле да продължи прокитайската политика на досегашния министър председател Манасех Согаваре, чието правителствопрез 2019 година прекъсна връзките си с Тайван и откри дипломатически връзки с Китай. През 2022 година той подписа и противоречиво съглашение за сигурността с азиатския колос.

В понеделник Согаваре съобщи, че се отдръпва от конкуренцията за премиерския пост след изборите, извършени на 17 април. Вместо него за претендента на ръководещата партия беше разгласен Манеле, напомня Киодо.

Бившият първи посланик завоюва 31 от 50-те гласа, подадени при тайното гласоподаване, заяви генерал-губернаторът Дейвид Вунаги. Неговият противник, водачът на опозицията Матю Уейл, който се опълчва на Пекин, получи 18 гласа в своя изгода.

" Народът се произнесе ", съобщи Манеле, приветствайки обстоятелството, че изборите са минали без принуждение: " Днес показахме на света, че сме по-добри от това ".

На Соломоновите острови, страна с население от към 720 000 души, изборите постоянно са бурни. През 2000 година министър-председателят Барт Улуфа`алу беше заставен да подаде оставка, откакто е похитен от ядосани въоръжени лица, а през 2006 година бяха изпратени интернационалните мироопазващи сили, с цел да потушат насилието след изборите, напомня Агенция Франс Прес.

Миналата година САЩ отвориха посолство на Соломоновите острови в пряк опит да сдържат възходящото въздействие на Китай. Съединени американски щати имаха посолство на Соломоновите острови в продължение на няколко години, само че то беше затворено през 1993 година в границите на редуциране на американските дипломатически задачи по света. След време обаче Съединени американски щати се обезпокоиха от допустимо намаляване на връзките с тази страна.

Соломоновите острови трансформираха политиката си от дипломатически връзки със самоуправляващия се остров Тайван към дипломатически контакти с Пекин през 2019 г. През 2022 година Соломоновите острови подписаха пакт в областта на сигурността с Китай, което ускори опасенията от повишаване на военното наличие на Пекин в района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР