Парламентът на Румъния разпусна във вторник правителството на премиера Флорин

...
Парламентът на Румъния разпусна във вторник правителството на премиера Флорин
Коментари Харесай

Румънският парламент гласува вот на недоверие на правителството за несправяне с коронавируса

Парламентът на Румъния разпусна във вторник държавното управление на премиера Флорин Ситу след избор на съмнение, изразено от това, което опозицията дефинира като погрешно справяне с пандемията COVID-19 .

Ситу от ръководещата Национално-либерална партия бе свален от власт, откакто вотът на съмнение бе признат с болшинство, което задълбочи продължаващата политическа рецесия, оповестява АП.

Това може да докара до предварителни общи избори , като идващите в началото бяха планувани за 2025 година Ситу, който стана министър председател през декември 2020 година, ще извършва длъжността и.д. министър председател, до момента в който не бъде определено ново държавно управление. Неговата администрация към този момент оцеля при един избор на съмнение през юни.

Новината идва в деня, в който Румъния регистрира най-вече регистрирани инфекции от началото на пандемията - 15 037 и съвсем рекордно висок брой смъртни случаи, 252.
 Вътрешният министър на Румъния: Ваксинирайте се с цел да не се върнем към рестриктивните мерки
Вътрешният министър на Румъния: Ваксинирайте се с цел да не се върнем към рестриктивните мерки

Маските остават наложителни и след 1 август в Румъния

Няма налични кревати за интензивно лекуване във вторник, сподели държавното управление, до момента в който страната се бори с втория най-нисък % на имунизация в Европейски Съюз, преди всичко е България.

Властите ще преустановят интервенции за неспешни случаи в държавните лечебни заведения в цяла Румъния и ще пренасочат личния състав в опит да се оправят с възходящата вълна от пациенти с COVID-19 .

Пандемията до момента е умъртвила 37 929 души в страната. Румъния е ваксинирала единствено малко над една трета от пълнолетното си население заради съмнение към държавните институции и акции с дезинформация.

Президентът Клаус Йоханис в този момент ще се съветва със законодателите по отношение на назначението на нов министър председател , до момента в който Ситу може да остане отпред на държавното управление в продължение на 45 дни . Ситу може да бъде преназначен, в случай че депутатите не съумеят два пъти да се спогодят за нов министър председател .

Продължаващата рецесия може да попречи на напъните на Румъния да се оправи с тревожния растеж на инфекциите.
 Associated Press: Антиваксъри в България и Източна Европа подкопават напъните на Европейски Съюз
Associated Press: Антиваксъри в България и Източна Европа подкопават напъните на Европейски Съюз

Български антиваксъри атакуват и медици, едно от решенията е имунизационен паспорт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР