Парламентът на Пакистан се разпусна за избори на фона на задържането на бившия премиер Хан

...
Президентът на Пакистан в сряда разпусна Националното събрание или долната
Коментари Харесай

Президентът на Пакистан в сряда разпусна Националното събрание или долната камара на парламента, което е първа стъпка в обратното броене до общи избори до средата на ноември. Ходът дойде, докато висшият опозиционен лидер в страната се бори да отмени присъда за корупция, която го приведе в затвор с висока степен на сигурност през уикенда.

В изявление от кабинета на президента Ариф Алви се казва, че той е действал по съвета на министър-председателя на страната Шехбаз Шариф при разпускането на депутатите, тъй като петгодишният мандат на събранието изтича.

Обикновено подобна стъпка е формалност и общите избори обикновено трябва да се проведат в рамките на 90 дни. Но тази година има обрат. Възможно е отлагане до пролетта, ако избирателната комисия на Пакистан избере преразпределение преди избори въз основа на резултатите от скорошно преброяване.

Несигурността относно датата на изборите съвпада с правната и политическата драма около предшественика на Шариф и националния крикет герой, Имран Хан. 70-годишният популярен опозиционен лидер беше осъден от съд в Исламабад в събота за укриване на активи и беше осъден на три години затвор.

Хан обжалва присъдата, която на практика го отстранява от предизборната кампания в момент, когато партията му изглежда се справяше добре в анкетите.

Върховният съд на Исламабад, където се разглежда жалбата му, каза в сряда, че иска да чуе мнението на правителството и избирателната комисия на Пакистан, преди да вземе решение дали да отмени присъдата и наредете освобождаването на Хан.

Комисията миналата година лиши Хан от право да заема публична длъжност за пет години, обвинявайки го в незаконна продажба на държавни подаръци и укриване на активи като премиер. Хан беше уведомен за дисквалификацията си отново във вторник, след присъдата му.

Съдът се оттегли в сряда, без да определи дата за следващото изслушване, нанасяйки удар на правния екип на Хан, който твърди, че той е държан в неприемливо тежки условия в Затвор Attock, на около час път с кола от Исламабад. Евентуалното решение на съда може да бъде обжалвано и изслушано от Върховния съд на Пакистан.

От ареста си в дома си в източния град Лахор в събота Хан се срещна само веднъж с един от адвокатите си, Наим Хайдер Панджута, в Аток. Панджута и други адвокати представляваха Хан в съда в сряда, докато бившият премиер остана в затвора. Аргументирайки за освобождаването на Хан, Панджута каза, че Хан не е нарушил никакви закони и че арестът му е незаконен. „Днес не бяхме правилно изслушани“, каза той по-късно пред репортери.

В отделна петиция в понеделник екипът на Хан поиска прехвърлянето му в затвор със специални килии за високопоставени задържани, включително политици.

Хан, който беше свален с вот на недоверие през април 2022 г., но остава популярна фигура в страната и отрече обвиненията.

Междувременно Шариф се обърна към последното си заседание на кабинета в сряда. Той каза, че е бил изправен пред множество предизвикателства, включително най-тежката икономическа криза в страната и опустошителните наводнения, които убиха 1739 души и причиниха щети за 30 милиарда долара в Пакистан миналото лято.

Пакистан успя да договори спасителен пакет от 3 милиарда с Международния валутен фонд , потенциално спасявайки страната от неизпълнение на задълженията си.

След това Шариф говори пред парламента, заявявайки, че ще поиска от президента да одобри разпускането на долната камара, което може да проправи пътя за парламентарни избори до средата на ноември, но правителството може да забави гласуването с няколко месеца, ако реши първо да преначертае избирателните райони.

След като парламентът бъде разпуснат, следващата стъпка е да бъде назначено служебно правителство, което да управлява ежедневните дела до следващите избори. Шариф оказва известно влияние върху избора на служебен министър-председател, но не е разкрил кой е най-добрият избор. Той ще продължи да работи като премиер, докато служебният министър-председател положи клетва, вероятно тази седмица.

Очаква се управляващата партия на Шариф в Пакистанската мюсюлманска лига да се изправи пред сериозна конкуренция от партията на Хан – въпреки че самият Хан няма да може да участва, освен ако неговият присъдата е отменена. Съгласно законите на Пакистан никой с криминална присъда не може да ръководи партия, да се кандидатира на избори или да заема публична длъжност.

Хан беше арестуван преди това през май по обвинения в корупция, което предизвика вълна от бурни протести в цялата страна. Върховният съд на Пакистан разпореди освобождаването му дни по-късно, заявявайки, че арестът му е незаконен.

Хан, откакто беше свален, настояваше, че отстраняването му от власт е заговор от Вашингтон, Шариф и пакистанските военни - обвинения, които и тримата отричаха.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР