Парламентът на Никарагуа разпусна местния клон на Червения кръст, обвинявайки

...
Парламентът на Никарагуа разпусна местния клон на Червения кръст, обвинявайки
Коментари Харесай

Никарагуанският парламент разпуска местния Червен кръст

Парламентът на Никарагуа разпусна локалния клон на Червения кръст, обвинявайки го, че е взел страна в антиправителствените митинги през 2018 година, съобщи Агенция Франс Прес.


Резолюцията беше призната единомислещо от Националното заседание, лоялно към ръководещата партия на президента Даниел Ортега, с което Червеният кръст стана най-новата конструкция, която беше закрита, откакто изпадна в недружелюбност пред държавното управление.

Правителството на Ортега, подложено на наказания от страна на Организация на обединените нации поради редица дейности, подложени на критика като властнически, неотдавна влезе в спор с Католическата черква, Европейски Съюз и други органи, които сигнализираха за хипотетични нарушавания на правата.

Сред тях е задържането на стотици критици, измежду които и няколко бъдещи кандидати на Ортега, които бяха вкарани в пандиза преди президентските избори през 2021 година

От 2020 година насам е неразрешена активността на повече от 2000 сдружения, неправителствени организации и работодателски съюзи.

Резолюцията анулира указ от 1958 година, с който законно е основан Никарагуанският червен кръст, и позволява на негово място да се сътвори нова " децентрализирана, самостоятелна конструкция " към Министерството на здравеопазването.

С резолюцията се позволява всички активи на Никарагуанския червен кръст да бъдат конфискувани и предадени за ръководство на заместващия орган.

Резолюцията е дефинитивна и не се нуждае от в допълнение утвърждение.

Никарагуанските законодатели упрекнаха Червения кръст, че е нарушил политическия неутралитет, изискван от филантропичните организации след антиправителствените митинги през 2018 година, които съгласно правозащитните органи са отприщили акция на грубо подтисничество.

Според наблюдаващите репресиите са довели до гибелта на над 350 души, стотици са хвърлени в пандиза, а повече от 100 000 са в заточение и са провокирали следствие на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида.

Правителството на Ортега дефинира митингите като част от скрит план за прелом, който съгласно него е проведен от опозицията с поддръжката на Вашингтон. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР