Парламентът на Латвия прие законопроект за реституция на конфискувани по

...
Парламентът на Латвия прие законопроект за реституция на конфискувани по
Коментари Харесай

Латвия прие закон за реституция на еврейски имоти от времето на Холокоста

Парламентът на Латвия одобри законопроект за реставрация на иззети по времето на Холокоста парцели , който включва обезщетение за отнета еврейска благосъстоятелност, заяви Асошиейтед прес.

След дългогодишни разногласия по въпроса депутатите в 100-местния парламент гласоподаваха с 64 гласа " за " и 21 " срещу ", с цел да одобрят на последно четене закона за компенсиране на латвийската еврейска общественост.

Законопроектът позволява изразходването на 40 млн. евро за интервал от 10 години за обновяване на 9 500-членната еврейска общественост в Латвия, даване на обществена и материална помощ на оживелите от Холокоста , както и за финансиране на еврейски учебни заведения, реституция на здания и културни планове.

Латвия е окупирана през юни 1940 година от руската войска, която година по-късно е изтласкана от настъпващите войски на нацистка Германия. Москва си връща Латвия в края на 1944 година и страната остава част от Съветския съюз до приемането на самостоятелност през 1991 година

Преди Втората международна война в Латвия живеят към 95 000 евреи. Процъфтяващата предвоенна общественост понася големи загуби по време на нацистката окупация. До момента, в който руската войска си връща контрола върху Латвия, са починали към 90 на 100 от евреите в страната.

Десетилетия след Холокоста доста европейски страни започнаха стъпки за обезщетяване на фамилиите на притежатели на еврейски парцели отпреди войната, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР