Парламентът на Латвия обяви днес, че Русия е държава, която

...
Парламентът на Латвия обяви днес, че Русия е държава, която
Коментари Харесай

Латвийският парламент обяви Русия за държава, подкрепяща тероризма

Парламентът на Латвия разгласи през днешния ден, че Русия е " страна, която поддържа тероризма ", чийто дейности в Украйна съставляват " целеустремен геноцид против украинския народ ". Изявлението на Народното събрание беше оповестено на уеб страницата на институцията и беше неотложно приветствано от формален Киев, съобщи Франс прес.

Парламентът " признава Русия за страна, подкрепяща тероризма ", и приканва другите страни " да изразят същото мнение ", се споделя в документа.

Според латвийските парламентаристи Русия от " доста години поддържа и финансира терористични режими и организации по разнообразни способи - директно и индиректно ".

Депутатите " уверено осъждат военната експанзия и широкомащабното навлизане в Украйна (...) станало с поддръжката на беларуския режим ". В тази връзка парламентаристите приканват " евроатлантическата общественост и сътрудниците й незабавно да засилят и вкарат всеобхватни наказания против Русия ".

В документа по-специално се споделя, че латвийските депутати дефинират " за тероризъм насилието, подхванато от Русия с политически цели против цивилни ". Според депутатите, Москва съзнателно употребява муниции, неразрешени на интернационално равнище, с цел да всява боязън и да убива цивилни жители ", се показва още в текста.

" Русия употребява страданието и заплашването като принадлежности в своите опити да отслабят морала на украинския народ и въоръжените ѝ сили, както и да сковават действието на страната за окупирането на Украйна ", се показва още в декларацията.

Парламентът в Рига също по този начин изиска от Европейския съюз да спре издаването на туристически визи за жители на Русия и Беларус. Депутатите акцентират, че съветската инвазия се води " с поддръжката и присъединяване на беларуския режим " и приканват интернационалната общественост да наложи на Беларус същите наказания, които вкара против Русия.

След публикуването на днешната декларация украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба изрази признателност на латвийския парламент, като съобщи, че документът идва " в точния миг ". " Русия от дълго време заслужава това определение за себе си поради своите дейности, и то освен поради тези в Украйна ", добави той, като прикани и други страни и организации да последват латвийския образец.

В рамките на деня пристигна и коментар от Кремъл, съобщи Ройтерс. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова назова решението на Народното събрание на Латвия " ксенофобско ".

Източник Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР