Парламентът едва към 19 часа премина към третата точка от

...
Парламентът едва към 19 часа премина към третата точка от
Коментари Харесай

Депутатите не могат да решат има или няма Пътна карта за Турски поток

Парламентът едвам към 19 часа мина към третата точка от дневния си ред, в която да прегледа план на решение за основаване на Временна комисия за определяне на обстоятелства и условия по отношение на изчезналия стратегически документ " Пътна карта на плана за уголемение на газопреносната система на България ", така наречен Турски или Балкански поток. Въпреки, интензивно депутатите от ГЕРБ започнаха опълчване на предлагането импортирано от ПП/ДБ и показано от Венко Сабрутев.

С ангажимента, че ще поддържат основаването на комисията, от опозицията попитаха за какво предлагането се прави в този момент, а не през 9-те месеца на общо ръководство с ГЕРБ. Станислав Балабанов , Има Такъв Народ, пита ПП/ДБ не осъзнават ли 9 месеца с кого са били в едно ръководство дружно.

Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия се усъмни, че през оставащото малко време на този парламент тази комисия въобще ще реализира някакъв резултат, а комисията е просто елементарен преизборен трик.

По средата на дебата в допълнение предложение пристигна от депутата от ГЕРБ Александър Ненков , който изиска разширение на обсега на комисията с тематиката за дерогацията, употребена от " Лукойл ", на което се опълчиха вносителите. Аргументтите им бяха, че по този начин следствието на комисията ще се разсредоточи и няма да реализира нищо. Реално бяха подкрепени с предлагането от страна на " Възраждане " да бъдат основани две комисии с друг обсег.
 ГЕРБ горди с
ГЕРБ горди с " Балкански поток ", а Турски няма

Теменужка Петкова за рецензиите от ПП-ДБ: Жалки брътвежи на едни безсилни хора

В дебата едвам към средата се включи и , по времето на нейното министерстване, планиран и сбъднат действително плана Турски/Балкански поток. Тя се опълчи на изказванието, че Пътната карта не е налична, а самопризнание за това създали от самите " Продължаваме промяната ", като цитира обява от партийния им уебсайт. В тази обява се говорело за паметна бележка на ДАНС , която точно доказвала, че планът не опонира на националната сигурност.

Този план носи стотици милиони доходи - план който може да се види и пипне и носи стотици милиони , съобщи Теменужка Петкова, която не се тормози от никаква краткотрайна комисия, уверена, че ГЕРБ работят единствено в полза на България . Иронично Петкова се обърна към ПП/ДБ, изказвайки вярата си, че ще види в миналото издигнато нещо от тях.

Даниел Митов, ГЕРБ, прикани сътрудниците си от ПП/ДБ да не имат вяра на личната си агитация , а изказванието, че Турски/балкански поток е повода Русия да нападне Украйна е голяма дивотия, която няма нищо общо с действителните аргументи за войната.

Не единствено че казахте " да " на Москва , ами от трибуната се приказва за диверсификация. На този план България трябваше да каже " не ". И да не се отхвърляме от 1 милиарда $ неустойки по сегашния контракт по тръбата, която минава по Украйна, прикани и Мартин Димитров . Той настоя, че е доста плашеща невъзможността да се признават огромни неточности. За 10 години е издигната гръцката газова връзка, а така наречен Турски поток е бил издигнат за една година.

Мартин Димитров обаче акцентира и че до този миг  за облагата на страната от Турски/Балкански поток. Разполага с данните с автограф на министъра за обща облага от 334 млн. лева за 2021 и 2022 година. Отделно от " Булгартрансгаз " са удостоверили за 243 млн. лева разноски по плана за тези две години. Колко печелим в действителност, пита Мартин Димитров.

Междувременно депутатите включиха още една точка в дневния си ред - за основаване на Временна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможната роля на Асен Василев в тях. Предложението беше импортирано от групата на ИТН.

Към 21.30 ч. депутатите излязоха в следващата за през днешния ден отмора .

Припомняме, че през  12 юни 2023 година , че са отменили отхвърли на градската прокуратура да образува досъдебно произвеждане за престъпления от длъжностни лица при градежа на газопровода " Турски поток ", именуван и " Балкански поток ", на територията на България. Отмяната на постановлението става след постъпили в САП материали по кореспонденция - по кое време това се е случило не се показва.

Самата прокуратурата бе в последния му ден на ръководство, откакто няколко месеца властта извършваше инспекция. 

През септември месец пък СГП информира, че от информация по медиите за нарушавания, свързани с избора на реализатор и ускореното създаване на газопровода " Турски поток " през България.

Преди повече от месец  изчезналата Пътна карта за " Турски поток ", която цяла България търси през последните 3-4 години, бе открита в кореспонденцията на Евгений Зобнин - асистент на съветския политик Александър Бабаков, и публикувани първо от informnapalm и разкодирани от българската онлайн общественост от специалисти по киберсигурност и битка с дезинформацията BG Elfs.

Това се случи обаче при започване на март месец и до този миг от ПП-ДБ не са повдигали въпроса.

Преди това за срещи и сделки с Александър Бабаков загатваше единствено някогашния втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, само че едвам откакто бе разжалван по време на Апартаментгейт и към този момент отвън ГЕРБ. 
 Журналисти и анализатори питат СГП до каква степен стигна с
Журналисти и анализатори питат СГП до каква степен стигна с " Турски поток "

Във финансирането на " Турски поток " никой различен не взе участие с изключение на българската държава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР