Парламентът бе на фокуса на вниманието през миналата седмица, основно

...
Парламентът бе на фокуса на вниманието през миналата седмица, основно
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Парламентът бе на фокуса на вниманието през предходната седмица, главно поради гласуването и отхвърлянето на проектокабинета на ГЕРБ, само че и поради някои обрати в законодателния развой (вижте по-долу).
Продължават да се появяват забавни законодателни оферти в Народното събрание. Председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) предложи, с който да се задължат кметовете на общини да слагат обозначителни табелки с имената на булевардите, улиците и площадите , както и табелки с административните адреси на постройките и урегулираните поземлени парцели. За строящите се здания такова обвързване да има вложителят. Депутатът от " Демократична България " Божидар Божанов пък предлага изцяло решение на един значим проблем - радикална замяна на сегашните хартиени трудови и служебни книжки с електронна трудова брошура . Предлаганите плануват основаване на електронен указател на заетостта, поддържан от Агенция по заетостта, в който се вписват всички относими данни, като чиновниците ще имат цялостен достъп до трудовото си досие.
Александър Ангелов бе избран отново за втори мандат като ръководител на Софийския областен съд ,.
Реклама
//ТОП 3 Парламентът отхвърли значим антикорупционен закон за отбрана на подателите на сигнали, за който страната е поела ангажимент пред Брюксел Изненадващо Народното събрание отхвърли при първото четене и двата законопроекта за нов закон за отбрана на лицата, които подават сигнали за нарушавания - както, по този начин и и група депутати от " Демократична България ". Приемането на подобен закон е ангажимент по Плана за възобновяване и резистентност, чийто период изтече още в края на септември т.г., което пък заплашва своевременното приемане на парите по проекта. Същевременно с този закон трябваше да бъде транспонирана едноименната европейска инструкция от 2019 година и доколкото срокът за това изтече през декември м.г., против България има формирана наказателна процедура. От неправителствения бранш приканиха служебния кабинет да внесе закона още веднъж и без отсрочване, каквато опция съществува, когато става въпрос за транспониране на право на Европейски Съюз и налична наказателна процедура. Председателят на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков разгласи, че ще свика работна група от професори по административно право, които щели да напишат по-добър закон. Още по тематиката. Президентът наложи несъгласие върху измененията в Изборния кодекс Президентът Румен Радев на противоречивите промени в Изборния кодекс, с които парламентарното болшинство върна гласуването с хартиена бюлетина във всички изборни секции и на процедура обезсмисли машинното гласуванеq като планува, че във всички случаи отчитането на резултатите от вота към този момент няма да става електронно, а посредством броене от секционната комисия. С измененията се дублира без справедлив аршин методът на гласоподаване и се подменя и характерността на машинното гласоподаване като тип електронно гласоподаване, реализирано в следена среда, се споделя в. Машинното гласоподаване към този момент не е опция на гласуването с бюлетина, а също е гласоподаване с бюлетина, се споделя още там. В четвъртък с гласовете на така наречен хартиена коалиция, следва гласоподаване в зала. Ново тълкувателно дело във Върховен касационен съд по въпроси, свързани с използването на Закона за авторското право и сродните му права По на Общото заседание на Гражданската и Търговската колегии на Върховен касационен съд са сложени следните въпроси:

Когато страната, в която е осъществено нарушаването на авторско право, е друга от страната по престояване на създателя, кой е водещият пазар за ценообразуване при установяване размера на претърпените имуществени вреди под форма на пропуснато лицензионно заплащане, които подлежат на обезщетение? Дължимото обезщетение за вреди включва ли извънсъдебни разходи за юрист с оглед реализиране на съглашение при нарушаване на авторско право? При установяване на справедливото обезщетение за нарушаване на авторско право следва ли да се потвърждават претърпените неимуществени вреди от това нарушаване или обезщетение за тях се дължи постоянно при потвърдено нарушаване?

Делото е формирано по на Висшия адвокатски съвет, в което се твърди, че и по трите въпроса има спорна процедура.
Всеки към този момент ще може да си вади удостоверение за съдимост по електронен път Всеки жител може да съобщи и да получи по електронен път удостоверение за съдимост от всяка точка на страната, без значение от месторождението и адресната си регистрация и без значение дали е осъждан или не. Това изясни министърът на правораздаването Крум Зарков при представянето на новата електронна услуга, която министерството дава посредством централизираната автоматизирана осведомителна система " Съдебен статус " (ЦАИС). Заявленията могат да се подават и получават както с електронен автограф, по този начин и с ПИК на Национална агенция за приходите и заоблачен КЕП. Реклама //ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК
> > Софийският градски съд (СГС) одобри, че рецензиите на Йончева за назначенията на " дриймтийма " на Добрев в община Хасково, с което общината е овладяна от един роднинско-приятелски кръг, са проявяване на правото й на свободно изложение на мнение. Информация и хрумвания, които се вършат обществено притежание в подтекста на политическия и изобщо публичния спор, несъмнено се употребяват с по-висока степен на отбрана, споделя Софийски градски съд в решението, с което анулира решение на Софийския областен съд.

> > Европейската комисия и Върховна касационна прокуратура би трябвало да решат дали България ще връща пари на Европейски Съюз, надлежно дали ще има съответни лица, подведени под отговорност. Няма публична информация кои са плановете, към този момент е известно единствено, че става въпрос за рискова незавършена пречиствателна станция и воден план с търгове с измами, поради които България може да върне над 12 млн. евро на Европейски Съюз.

> > Втората социална поръчка за пандиза завърши сполучливо, откакто бе разграничена на два стадия, а цената - обновена. Финансирането по първия стадий е напълно с обезпечените пари по Норвежкия финансов механизъм в размер на 35 млн. лева с Данък добавена стойност. Предстои подписване на контракта, а първата копка е планувана за 19 декември, понеделник. Избраният реализатор ще работи и по двата стадия на плана, като за втория към момента се търси финансиране.
//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ
В решението по делото съдът открива нарушаване на свободата на религията по тъжба на трима пастори и три религиозни сдружения на евангелистката черква в България, които се оплакват, че през 2008 година са станали обект на целенасочена масирана отрицателна акция против тях в Бургас, без да получат каквато и да е протекция от страната. В решението по делото съдът намира, че няма нарушаване на правото на фамилен живот по тъжба против осиновяване на дете без единодушие на майката > > Права на човека
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР