Парламентарно представените партии коментираха заявката на лидера на ГЕРБ Бойко

...
Парламентарно представените партии коментираха заявката на лидера на ГЕРБ Бойко
Коментари Харесай

Преди връчването на първия мандат за кабинет - търсене на формули и ограничителни линии


Парламентарно показаните партии разясниха поръчката на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че като първа политическа мощ имат подготвеност да предложат държавно управление, само че действителен късмет за сформиране на кабинет има единствено с третия мандат, в случай че той бъде връчен на " Български напредък ". 

Лидерът на формацията Стефан Янев удостовери подготвеност да взе участие във " всевъзможни диалози " с всички политически сили  в Народното събрание и не изключи опцията да бъде повдигнат като компромисна фигура за министър-председател.

Той обаче прикани, преди да се влиза в конкретика, да се изчака какво ще се случи с първия и втория мандат, да се види какво евентуално болшинство може да се образува и какви цели би имал сходен кабинет:

" Това говорене за третия мандат към този момент го има. Не може да го отхвърляме и да кажем: Ние не участваме или не сме подготвени. Напротив -  имаме проект, имаме тактика по какъв начин бихме провели диалозите, в случай че този мандат пристигна при нас. Но готовността ще бъде вследствие на изискванията, на хипотетичния небосвод, хипотетичния мандат, който би трябвало да реши въпроси 1-2-3 ", сподели Янев. И още: " Да, ние сме подготвени. Имаме тактика. Така че, в случай че тази догадка се реализира, тогава ще приказваме в елементи ".

Съпредседателят на " Демократична България "  Христо Иванов е песимистичен към капацитета на държавно управление с мандат на " Български напредък ":   " По-добре да не рискуваме да стигаме до него, тъй като там вероятните изненади стават доста повече. И се багра да не се случи повтаряне на формулата " Беров " - с неразбираем мандатоносител, прикрито, с обети за евро-атлантическа стратегия, да се образува едно държавно управление, за което не е ясно кой носи отговорност умерено или прекомерно скоро излиза наяве, че е " кой ", разяснява Иванов.

По-рано през днешния ден на среща за разискване на целите в бюджета за идната година от Демократична България приканиха " Продължаваме промяната " да стартират диалози за държавно управление с втория мандат и за общи претенденти на локалните избори следващата година. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше безапелационна само, че няма да поддържат кабинет с мандата на ГЕРБ :  " Ние имаме вяра, че може да се сформира държавно управление, не имаме вяра на господин Борисов. Първи мандат – на ГЕРБ, да споделят какво ще вършат, без нас. Втори мандат - на Политическа партия, ще се отзовем. Третият - има думата президентът, тогава ще решаваме ", уточни Нинова.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков изключи поддръжка и за третия мандат, в случай че в него взе участие ГЕРБ:   " Няма по какъв начин с тези предизборни обещания ние да създадем поддръжка за държавно управление, в което ГЕРБ е участник - в първи, втори или трети мандат ", разяснява Петков.

Лидерът на " Възраждане "  Костадин Костадинов  напомни, че още в самото начало на 48-ия парламент предизвестили, че даже да бъде формирано държавно управление, то ще бъде плод на безпринципни взаимни отстъпки и няма да издържи дълго:  " Така че, нищо не се е трансформирало - партиите си приказват една с друга, явно е, че има някакви, може би сделки към този момент за някакви имена, единствено че това, дори и да се стигне до раждането на кабинет, няма да е нещо, което да бъде трайно. Просто такава е конюнктурата в Народното събрание . Няма по какъв начин да има устойчиво държавно управление. Единственият кабинет, който може да подкрепим, е кабинет с мандата на " Възраждане ", съобщи Костадинов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР