Парламентарният фарс за продължаването на договорите на пътно-строителните фирми за

...
Парламентарният фарс за продължаването на договорите на пътно-строителните фирми за
Коментари Харесай

ИПБ: Извършва се най-мръсният и долен ПР на гърба на живота на българските шофьори

Парламентарният фарс за продължаването на договорите на пътно-строителните компании за поддръжка на републиканската пътна мрежа, който се разиграва от няколко дни, през днешния ден се задълбочи и провокира извънредно остра реакция от Института за пътна сигурност. От НПО-то нарекоха всичко протичащо се " най-мръсният и низък ПР на гърба на живота на българските водачи. "

И също така - дава на медиите отчет на служебния министър на правораздаването Иван Демерджиев до тогавашния министър председател Стефан Янев, в което излага мнението, че договорите, които се прави опит да бъдат избавени сега, са оскъдни.
За какво става дума?
Както Клуб Z към този момент писа, министерството на районното развиване и благоустройството желае от Народното събрание да разреши на министър Гроздан Караджов да продължи договорите на строителни компании за поддръжка на пътища да продължат да работят до есента, когато се чака да има определени нови реализатори. Проблемът е, че служебната министърка Виолета Комитова ревизира и приключи някои от тези контракти, поради нередовност. роблемът се състои във обстоятелството, че договорите са подписвани за една избрана индикативна стойност на услугата, само че към тях за подписвани анекси за доста по-големи суми. Макар контрактите да са минали през процедура на публични поръчки, законът споделя, че анексите не могат да бъдат за повече от 50% от първичната сума. В доста от договорите това е подценено. Така Комитова ги ревизира и някои от тях са прекъснати, при други не може да има в допълнение възлагане.

Днес обаче Караджов твърди, че без позволението за продължение на ддоговорите, няма кой да ремонтира пътищата. Той самият даже през днешния ден взе участие в митинг на компаниите против...правителството. От друга страна решението за позволението е непрекъснато блокирано поради вътрешни дрязги в обединението и то на процедура стана пленник на разногласията към избора на нов гуверньор на Българска народна банка.

Според отчета, който през днешния ден ИПБ обаче показва, тези контракти са оскъдни по смисъла на закона и поради това, че работата е към този момент направена, на пътните компании би трябвало да се заплати, само че без облага.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/Екранна фотография (269).png " border= " 0 " alt= " " width= " 978 " height= " 666 " />

" Именно поради това Министерство на регионалното развитие отхвърля да извърши животоспасяващи поправки по българските пътища, с цел да изнуди българския парламент да узакони облагите на строителните компании ", написа организацията.

Особено огромен проблем сега е блокирането на витално значими артерии, които чакат поправяне - да вземем за пример тунел " Витиня ". От ИПБ споделят, че блокажат е имено за решение на политически цели и не престават обвиняването към Караджов.

" Свидетели сме по какъв начин един министър оглавява митинга против личното му министерство и недоволството от ръководството на страната, в което той взе участие. Абсолютно погрешно е изказванието, че не може да бъде предоставен ремонт на прохода „ Витиня “ до момента в който не бъдат разплатени остарели отговорности на няколко строителни компании. Свидетели сме по какъв начин политиците употребяват нещастието и отчаянието на българските водачи, с цел да узаконят нарушавания, осъществени от предходни държавни управления. "

Припомняме, че в това време пътните компании не престават митингите и оповестиха, че от през днешния ден стопират да заплащат тол такси, до решение на казуса.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР