Парламентарните групи на “Продължаваме промяната и “Демократична България внесоха жалба

...
Парламентарните групи на “Продължаваме промяната и “Демократична България внесоха жалба
Коментари Харесай

ДБ и Промяната сезираха КС за промените в Изборния кодекс

Парламентарните групи на “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” внесоха тъжба в Конституционен съд поради измененията в Изборния кодек, заяви БГНЕС.

Никола Минчев от Политическа партия заяви, че “жалбата е против измененията, които бяха въведени в границите на 48- то Народно заседание в изборния развой. На първо място това, което оспорваме пред Конституционен съд е въвеждането на избор пред част от българските жители по какъв начин да гласоподават - дали посредством хартиена бюлетина или посредством нововъведената бюлетина отпечатана от машина. За тези, които гласоподават в секция под 300 гласоподаватели нямат право на избор. Това е неравнопоставено отнасяне на българските жители. ”, акцентира той.

Минчев изясни, че втората причина е заради, която внасят тъжба в Конституционен съд е “превръщането на машинното гласоподаване в печатане на бюлетини ”, означи той.

По думите му механизмът, по който са били наложени измененията, също е включен в жалбата.

“Промените, които бяха признати на първо четене, са доста по-малки на обсег в сравнение с това, което в последна сметка се одобри. Тотално прекрояване на ИК сред първо и второ четене ”, посочи той.

Минчев е песимистичен, че Конституционен съд ще се произнесе преди идните избори.

Надежда Йорданова от Демократична България изясни, че процесуалните периоди за произнасянето по дело, след приемането му за възможно, са сред шест месеца и година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР