Парламентарни избори се провеждат днес в . В страната се

...
Парламентарни избори се провеждат днес в . В страната се
Коментари Харесай

Румъния избира парламент насред кризата с коронавируса

Парламентарни избори се организират през днешния ден в. В страната се надяват да бъде образувано устойчиво държавно управление, което да се заеме с ръководството на пандемията от COVID-19 и превъзмогване на икономическите последствия от нея, написа.
Около 18 милиона гласоподаватели са призовани да изберат 136 сенатори и 329 депутати в двукамарния парламент за идващите четири години. В страната ще бъдат отворени към 18 000 изборни секции, които ще работят от 7,00 до 21,00 ч. За румънците, живеещи и работещи в чужбина, са разкрити 748 изборни секции в 93 страни, което е съвсем два пъти повече, в сравнение с при изборите преди четири години. Гласуването отвън територията на Румъния е в два дни и стартира в събота, осведомят локалните медии.
 Румъния възнамерява да имунизира 13 милиона души за половин година Румъния възнамерява да имунизира 13 милиона души за половин година
Лекарят Валериу Георгица, координатор на румънската национална акция за имунизация против COVID-19, показа през днешния ден детайлности от стр...
Според последните социологически анкети ръководещата сега Национално-либерална партия ще се класира преди всичко, само че няма да получи парламентарно болшинство. Проучванията демонстрират поддръжка от 28,5 % за либералите, които ръководят през последната година с държавно управление на малцинството, ръководено от Лудовик Орбан. Подкрепата за НЛП понижа значително през последния месец, като съгласно локални анализатори това се дължи на ограниченията за преодоляване на пандемията, като да вземем за пример затваряне на фермерските пазари на закрито, само че оставяне на моловете да работят.
Друг детайл на мощно неодобрение провокира прекосяването към онлайн образование в цялата страна, в случай че не бяха обезпечени електронни устройства и интернет връзка за всички учащи. Пандемията от Ковид-19 изправи пред съществено тестване румънската здравна система, като интензивните отделения на лечебните заведения са претъпкани с пациенти в тежко положение. През последната седмица съвсем всеки ден се записва нов рекорден брой пациенти с Ковид-19 в интензивни отделения, а броят на инфектираните от началото на пандемията надвиши половин милион души. Смъртните случаи от Ковид-19 в Румъния са над 12 000. За изборния ден не са написани някакви изключителни ограничения, с изключение на общоприетите условия за носене на защитни маски и ръкавици, миене и стерилизация на ръцете и съблюдаване на обществена отдалеченост.
За второто място ще се конкурират опозиционната Социалдемократическа партия, която господства в румънската политика от рухването на комунизма през 1989 година насам, и новосъздаденият политически алианс Съюз за избавление на Румъния-ПЛЮС (ССР-ПЛЮС). Подкрепата за социалдемократите и за новото политическо обединяване се пресмята в социологическите анкети на към 20 %. Алиансът ССР-ПЛЮС, който е комбинация от проевропейски технократи и деятели в областта на обществената правдивост и битката с корупцията, се цели в младите и разочаровани гласоподаватели, в това число с обещания да деполитизира и изцяло да реформира румънските цивилен служби и да изкорени корупцията.
Социалдемократическата партия, която произлиза от тогавашната Комунистическа партия на Румъния, се надява да се върне на власт след една година в съпротива, през която обаче разполагаше с болшинство в Народното събрание и успяваше да блокира доста от самодейностите на държавното управление на малцинството. Социалдемократите съумяха да прокарат и редица популистки ограничения, като да вземем за пример нарастване на пенсиите с 40 %, което държавното управление оспорва в Конституционния съд. Сред главните им обещания към гласоподавателите са нарастване на заплатите и пенсиите, и стопански напредък благодарение на европейските фондове, макар че при тяхното ръководство усвояването на средствата от Европейски Съюз е буксувало най-вече. Заради пандемията и ограничаващите ограничения, бюджетният недостиг на Румъния се чака да нарасне тази година до към 9 % от брутния вътрешен артикул, по отношение на 4,3 на 100 през 2019 година
 Тежко остава ситуацията с ковид в Румъния Тежко остава ситуацията с ковид в Румъния
Румънските управляващи оповестиха през днешния ден за нови 7 753 случая на COVID-19 и за 196 смъртни случая, свързани с коронавирусната зараза. В интенз...
Новото държавно управление ще би трябвало да се изправи пред икономическите компликации и провокациите, които пандемията сътвори на всички места по света. Повечето локални анализатори чакат коалиция сред либералите и ССР-ПЛЮС или сред НЛП и по-малката партия " Народно придвижване " на някогашния президент Траян Бъсеску и партията на етническите унгарци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР