Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите не прие на

...
Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите не прие на
Коментари Харесай

Комисията по земеделие не прие на първо четене Бюджет 2024 г.

Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите не одобри на първо четене Закона за държавния бюджет за 2024 година, импортиран от Министерския съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

7 от членовете на земеделската комисия гласоподаваха „ за “, петима се оповестиха „ срещу “, а шест от депутатите се „ въздържаха “.

Председателят на Комисията по земеделие и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Танева разгласи, че няма да поддържа на първо четене Закона за държавния бюджет. „ Изразявам нашите бележки по бюджета. Започвам с бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “ във връзка с средствата, заложени за поддръжка на земеделските стопани. С терзание от ГЕРБ-СДС означаваме, че на процедура е заложена половината от поддръжката, която земеделските стопани получиха през 2022 и 2023 година “, сподели тя и добави, че заложената поддръжка е извънредно незадоволително и би основала даже увеличение на съществуващото напрежение, изключително за дребните стопани. Танева разгласи, че сред първо и второ четене от ГЕРБ-СДС ще създадат оферти за увеличение на тази поддръжка с общо 450 млн.

„ Ние ще желаяме нарастване на приходите на съвсем всички структури, с които работи на терен Министерство на земеделието, храните и Фонд „ Земеделие “, съобщи тя. Според нея има и недофинансиране на някои политики, на които също сред първо и второ четене от ГЕРБ-СДС ще предложат промени.

По време на съвещанието на комисията беше разискван и въпросът с Държавния аграрен фонд.

Христо Даскалов ПГ на ПП-ДБ акцентира: „ Понеже тази тематика със 700 хиляди дка стана доста забавна, единствено желая да заявя, че това е следващото интензивно мероприятие. Вместо да се занимаваме всъщност със съществени въпроси, ние се занимаваме цяла седмица с една несъществуваща обстановка за продажба на 700 хиляди дка земя. “

Драгомир Петров от ПГ на „ ИТН “ пък съобщи, че след посещаване на американска делегация, в която има забележителен брой американски компании в бранш земеделие, Асен Василев взема решение да продаде една пета от българската земя от Държавния аграрен фонд. „ Свързано ли е това посещаване и съгласувал ли е с посолството тази продажба? Говорили ли сте, господин министър, с Асен Василев какви са действителните му претекстове за продажбата на тази земя “, попита той.

Министърът на земеделието Кирил Вътев отговори, че никой не е изразявал никакви претекстове за продажба на каквато и да е земя, също така питане, за което беше упоменато. „ И министърът ясно е изразил позиция, че е срещу продажбата “, добави думите му Танева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР