Парламентарната комисия по здравеопазване прие на второ гласуване общ законопроект

...
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на второ гласуване общ законопроект
Коментари Харесай

Здравната комисия прие механизъм, позволяващ НЗОК да спести публичен ресурс за онкологични лекарства

Парламентарната комисия по опазване на здравето одобри на второ гласоподаване общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното обезпечаване, импортиран от Васил Христов Пандов и група народни представители и Костадин Георгиев Ангелов и група народни представители, съгласно който се планува НЗОК да спести обществен запас от средствата, които заплаща за лекарства за лекуване на онкологични болести.

 

Предвижда се новият механизъм да влезе в действие от 1 юли 2024 година, в случай че на следващия ден депутатите в пленарна зала гласоподават измененията, оповестява Българска телеграфна агенция.

 

При разискването в комисията препоръчаните промени бяха подкрепени и от представителите на НЗОК, на Министерството на здравеопазването и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули.

Законът за публичните поръчки (ЗОП) не дава заслужено разходване на публичния запас, сподели пред публицисти проф. Костадин Ангелов и уточни образци, съгласно които лечебни заведения ползват Закон за обществените поръчки, само че реализират най-висока цена за даден медикамент. По думите му има исторически консенсус по препоръчаната смяна, “а концепцията е Касата да заплаща най-ниската цена, реализирана от болничното заведение, не по-висока от междинната претеглена стойност и в случай че лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения ”.

 

Защитаваме и лечебните заведения, с цел да не могат да реализират по-високи цени, които да ги ощетяват и даваме явен знак на търговците на едро, че не може да настояват, че законът им разрешава 2800% надценка и облагата остава в тях. Това няма да продължава, сподели още той. Няма по какъв начин да има такива огромни надценки, които някои търговци на едро си разрешават да вършат, добави проф. Ангелов. По думите му търговците на едро утвърждават препоръчаните промени.

В отговор на въпрос какъв брой пари биха се икономисали в резултат на препоръчаните промени проф. Ангелов уточни, че по неофициални калкулации се чака икономисване вероятно на 10-50 млн.лв.

Промените, които членовете на комисията гласоподаваха, няма да ощетят пациентите, страдащи от онкологични болести, нито ще се постанова да доплащат терапиите си, увери проф. Ангелов. По думите му грижа на страната е всички разноски, свързани с лекуването на онкологично болните пациенти, да се заплащат с обществен запас, без доплащане от пациентите.

Предстои ни доста огромно предизвикателство – да проработят нормативните текстове и да създадем разпоредба, сподели пред публицисти заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

 

По думите му за шестмесечието НЗОК ще икономиса 10-12 млн.лв. Тези промени не засягат пациентите, а НЗОК и лечебните заведения, сподели още той. Основната концепция е да се спести публичен запас, основано на бистрота и предвидимост, сподели още проф. Гетов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР