Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление отложи

...
Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление отложи
Коментари Харесай

Депутатите се отказаха да гледат мерки за по-ниски данъци върху старите коли

Парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление отсрочи за последващо съвещание разглеждането на плана за изменение на Закона за локалните налози и такси, импортиран от ръководителя на комисията Искрен Веселинов (ВМРО) и група народни представители.
Законопроектът планува понижаване на налога на притежателите на остарели коли, които ще пострадат изключително от прелюдия екокомпонент за пресмятане на данъка . Предлаганите промени плануват и оборудваните с газови уредби коли да заплащат 50% от данъчната ставка, само че не повече от размера на компонентата за екологичност. Това предложение " патриотите " желаеха да прокарат още при приемането на предходните промени на Закона за корпоративното подоходно облагане, през който в действителност беше изменен Закона за локалните налози и такси.
Подкрепете дребния сътрудник, настоя депутатът от Българска социалистическа партия и някогашен кмет на СмолянДора Янкова при разискването на плана и адмирира предлаганите промени. " Гражданската отговорност " притиска и януари, като начислят общините налозите, ще изкарате хората на открито, предизвести ръководещите тя. Янкова заяви, че в Неделино и в Златоград хората обмислят всеобщо да си спрат от придвижване колите . " Нямат лекари, нямат аптеки в селата и ме питат с магарета или коне да стартират да слизат до общинските центрове ", сподели тя и настоя ръководещите да проумеят обстановката на беднотия в страната и да поддържат дребния съдружен сътрудник.
" Проумели сме нещата. Нямаме потребност от апели ", репликира я Емил Христов от ГЕРБ и предложи отсрочване на разглеждането на законопроекта, до момента в който комисията не получи мнението на Министерството на районното развиване и благоустройството и на Сдружението на общините (НСОРБ). Според Христов би трябвало да се изследва готовността за предлаганите промени, с цел да не се дават напразни очаквания и хората.
Зам.-председателят на комисията Александър Ненков (също от ГЕРБ, наследник на конституционния арбитър Румен Ненков и на ръководителя на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова) сподели, че по принцип има поддръжка за предлаганите промени, само че е належащо време и добави, че е останал с усещането, че след Нова година ще се работи по текстовете за колите с газови уредби и също за хибридните коли , които са отвън обсега на Закона за локалните налози и такси и би трябвало да получат редукция в облагането. Той също акцентира, че няма показано мнение по законопроекта от нито една от заинтригуваните институциите, в това число от общините.
Теоретично законопроектът би могъл да мине, в случай че се реализира политическо единодушие на равнище " съдружен съвет ". Ако се реализира подобен вид, бихме могли в обедната отмора да се съберем на изключително съвещание и да излезем със мнение. Това би могло да се случи и с водещата комисия – бюджетната , която е па-важна, добави ръководителят на комисията и вносител на плана Искрен Веселинов.
С 8 гласа " за ", 4 " срещу " и 2 " въздържал се " комисията одобри препоръчаното отсрочване на разглеждането на текстовете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР