Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията се събира

...
Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията се събира
Коментари Харесай

Депутати чакат Гешев - да обясни за петорната експертиза

Парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията се събира изключително поради изказването на евродепутата Томаш Здеховски по отношение на " петорна експертиза ", осъществена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, на фотосите и видеото с кюлчетата и парите, за които се твърди, че са снимани в спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов в държавната резиденция " Бояна ".

Това оповестява.

Поканен е и основният прокурор Иван Гешев.

Очаква се в съвещанието да се включат евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и публицистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов.

Както Клуб Z писа, чешкият евродепутат Здеховски, оглавявал задача на Европейския парламент у нас направи умозаключение, че фотосите на златните кюлчета в спалнята на Борисов са манипулирани. Тази информация била открита от самостоятелна петорна експертиза, предоставена от Гешев на Комисията по бюджетен надзор. Сведенията са поискани от евродепутати, взели участие в нейна задача в България през април.

Така, на база информация от българското обвиняване, евродепутатът направи следните изводи: Манипулацията е открита посредством самостоятелна петорна компютърна експертиза, назначена от българските управляващи. Резолюцията на част от обектите на фотосите - парите и златните кюлчета, се разграничава от резолюцията на останалите снимани предмети. Служители на резиденцията декларирали на разпити, че в никакъв случай не са виждали сходни предмети. Освен това самите данни на фотосите навеждат на мисълта, че са направени в течение на година и половина. Изследванията на специалистите демонстрират, че предметите на фотосите в течение на този интервал въобще не са помръднали.

Тези изводи на Здеховски провокираха моментална реакция и у нас, и в Екологичен потенциал. Евродепутатката от Българска социалистическа партия Елена Йончева предложи да бъде проведено ново чуване в Европейския парламент за обстановката в България. " В нито един документ на Европейския парламент няма сходно умозаключение. Нещо повече - такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура ", уточни тя.

Като член на мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент, която следи обстановката в България, Йончева разполага с това писмо. То е получено в края на юни и в мониторинговата група, която беше на посещаване в София през есента на 2021 година

По думите й за експертизата на фотосите е написано следното:

" Установено е, че доколкото оценените файлове не са истинските, а копия от тях, не е допустимо да се откри тъкмо какво и по кое време е било снимано. "

На чуването, което ще изиска българската евродепутатка, е доста евентуално да бъде поканен основният прокурор Иван Гешев, с цел да изясни напредъка на работата по случаите със фотосите с кюлчетата и " Барселонагейт ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР