Парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроект

...
Парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроект
Коментари Харесай

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Правната комисия прие промени по Конституцията за определяне на служебен премиер

Парламентарната комисия по правни въпроси одобри на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българската национална банка (БНБ), свързани с признатите промени в Конституцията по отношение на опциите за назначение на длъжностен министър председател. Поправките в Закона за Българска народна банка са импортирани от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид.

Комисията се събра по време на отмора на пленарното съвещание.

С предлаганите промени целим да приведем в сходство Закона за Българската национална банка с признатите промени и допълнения на Конституцията на Република България (обн. Дъждовни води, бр. 106/22.12.2023 г.), написа в претекстовете на вносителите. Следва шефът и подуправителите да имат опция да правят и друга активност, с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността й, единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за длъжностен министър-председател, същите ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени.

С изменението в преходни и заключителни разпореждания целим да приведем в сходство и Закона за Омбудсмана с признатите промени и допълнения на Конституцията на Република България (обн. Дъждовни води, бр. 106/22.12.2023 г.). Следва омбудсманът и заместник-омбудсманът да имат опция да заемат платена служба единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за длъжностен министър-председател, същите ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени, показват вносителите.

Предлагаме промени и в Закона за Сметната палата с признатите промени и допълнения на конституцията на Република България (обн. Дъждовни води, бр. 106/22.12.2023 г.). Следва ръководителят и заместник-председателите да имат опция да заемат платена служба единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за длъжностен министър-председател, същите ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени, написа още в претекстовете към законопроекта.

Петър Петров от „ Възраждане “ означи, че измененията са импортирани през днешния ден. Ние сме срещу това да бъде обсъждан законопроект, по който не са изтекли периодите най-малкото за мнения, без значение от това какъв брой е обемен, съобщи той и прикани да гласоподават „ срещу “ този дневен ред.

Имахме безусловно половин час да се срещнем с препоръчаните текстове, уточни Гроздан Караджов от „ ИТН “. По думите му който и да е писал това, е „ възприел правилото, че в случай че променим съответните специфични закони и им разгадаем да бъдат длъжностен министър-председател, то това ще реши казуса “. Проблемът обаче се корени в Конституцията, счита Караджов и цитира член 68, където по думите му е уредена несъвместимостта. Той уточни и решение на Конституционния съд, че всички публично-правни длъжности влизат включително.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР