Парламентарната комисия по отбрана ще изслуша три ресорни министерства за

...
Парламентарната комисия по отбрана ще изслуша три ресорни министерства за
Коментари Харесай

Изслушване в Комисията по отбрана за плановете за допълнителни инвестиции за Ф-16

Парламентарната комисия по защита ще изслуша три отраслови министерства за проектите им да имат спомагателни вложения по плана за самолетите Ф-16.

Въпросът за индустриалното съдействие по плана за Ф-16 стоят предходния парламент, когато депутатите установяваха, че още с контракта за първите 8 самолета индустриалното съдействие стои неразвито. В края на 2022 година стана ясно, че страната ни е платила по първия контракт забележителна сума за трансфер на технологии и индустриално съдействие, което още не е реалност.

Вероятно става въпрос за софтуерен център за Ф-16. Депутатите показаха тогава, че разногласието кое министерство да води индустриалното съдействие, е " изяло времето ". Отговорностите за него се разделят сред министерствата на защитата, на стопанската система и на нововъведенията.

Последното известно беше, че по контракта за вторите 8 самолета България не е поискала индустриално съдействие, с цел да не се оскъпява самия план.

Министерството на защитата оценяване индустриалното съдействие за Ф-16 като " прекомерно непретенциозно ". Заявките все още са поддръжката на Ф-16 да е напълно в България в завода " Авионамс ", има и проекти за дронове.

Комисията по защита ще изслуша и министъра на защитата Тодор Тагарев. След визитата му в Съединените щати стана ясно, че за потребностите на НАТО ще е нужна инфраструктура за 6 милиарда евро в България. Вървят и договаряния за това по какъв начин да се усъвършенстват системите за противовъздушна защита. Комисията към този момент утвърди Министерският съвет да договаря за разполагане на противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси на страни от НАТО у нас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР