Парламентарната комисия по околната среда и водите прие на първо

...
Парламентарната комисия по околната среда и водите прие на първо
Коментари Харесай

Промени в закона за ГМО приет на първо четене в комисия

Парламентарната комисия по околната среда и водите одобри на първо четене промени в Закона за генетично модифицирани организми (ЗГМО). Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Целта на гласуваните промени е привеждане на националното законодателство в сходство с настъпилите промени в европейско законодателство в региона на ГМО. В претекстовете към законопроекта е посочено, че с промените се актуализират правилата за осъществяване на оценка на риска от ГМО за околната среда и човешкото здраве.

Със същия законопроект се вършат промени и в Закона за лова и запазване на дивеча. С тях се дава опция на министъра на околната среда и водите да издаде разпоредба, с която се дефинират редът и процесът за констатиране и погашение на компенсациите за нанесените вреди от кафява мечка и корморан, написа още в претекстовете. Посочено е, че това ще способства за постоянното и навреме разплащане на засегнатите страни.

Депутатът Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) съобщи, че ще се въздържи при гласоподаване, тъй като не приема с приемането на законопроекта за ЗГМО да се вършат промени и в други закони. Депутатът Татяна Султанова („ Продължаваме Промяната “) означи, че приемането на законодателните промени в ЗГМО ще помогне за отпадане на една от наказателните процедури от Европейската комисия против България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР